Срещи във Виена и Хага за влизането на България и

...
Срещи във Виена и Хага за влизането на България и
Коментари Харесай

Кючюк с акция за влизането ни в Шенген

Срещи във Виена и Хага за влизането на България и Румъния в Шенген ще имат водачът на европейските либерали Илхан Кючюк и сътрудника му евродепутат от Румъния Влад Ботош. Това заяви евродепутатът от ДПС/ ”Обнови Европа ” в изявление за Българска национална телевизия. Двамата с Ботош дадоха взаимна конференция на българо-румънската граница и участваха в конференцията „ Мост на упованията. Значението на Шенген за България и Румъния ”, проведена в Русе от делегацията на Движение за права и свободи в Европарламента. Днес форумът продължава в Гюргево.

Заедно с сътрудниците от Румъния изпращаме обръщение към двете управляващи, към двамата президенти, към двете страни, които са скептични към приемането на България и Румъния в Шенген. То е следното: България и Румъния не могат да бъдат държани отвън Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили всички механически критерии, работим доста интензивно за благоденствието на Европейски Съюз и час по-скоро България и Румъния би трябвало да бъдат в Шенген. Това не е толкоз политически, колкото човешки въпрос, сподели Илхан Кючюк пред националната телевизия.
-->
Не инцидентно избрахме като места на нашето обръщение Русе и Гюргево. Конференцията в Русе завърши през вчерашния ден, в този момент се насочваме към Гюргево, откъдето също ще кажем, че е безусловно неотложно до края на годината да бъдем част от Шенген, акцентира евродепутатът.

2024 година е сложна година, изборна. В такава година доста по-трудно се вземат значимите политически решения, в този момент е моментът, безапелационен бе Кючюк.

Транспортният бранш губи милиони, бизнесът, жителите - също, виждат се километричните опашки на границата. Точно по тази причина би трябвало да проявим общи старания. Не България и Румъния да имат свои обособени писти, а България и Румъния да бъдат обединени в посланията си, в дипломацията си, в политическите си дейности. Не е време за разцепление, време е за обединяване, сподели водачът на европейските либерали.

Точно по тази причина с моя сътрудник Влад Ботош подехме тази самодейност и ще продължим през идващите няколко месеца, като отидем във Виена в Хага. Ще имаме своите причини. А те са доста ясни: България и Румъния ще допринесат в допълнение за вътрешната сигурност на Европейски Съюз. Ние охраняваме добре европейската граница, сподели Кючюк.

Той заяви, че миграционният напън върху България е голям. Само по информация от Гранична полиция от началото на годината до август са били превантирани 131 000 незаконни опита за влизане на територията на България. Това демонстрира под какъв голям напън се намира българската външна граница, която е граница на Европейски Съюз. Аргументът, че не охраняваме добре границите ни, е нерелевантен. Той се употребява популистки, съобщи Илхан Кючюк.

Ние имаме проблем с две страни, заключени сме в тяхната вътрешна политика. В миг, в който има избори в Нидерландия на 22 ноември и избори в Австрия през идната година, тематиката Шенген се употребява популистки за вътрешнополитически цели. Това е безусловно неприемливо за бъдещето на Европейски Съюз, уточни още евродепутатът от Движение за права и свободи.

Сега не е време за рецензия, а за дейни дипломатически дейности. Трябва да бъдат мобилизирани напъните на всички – на бизнеса, на съумелите хора отвън рамките на страната, на всеки, който може да способства България и Румъния да са в Шенген, сподели Илхан Кючюк. И добави: „ Не може българските жители да бъдат стигматизирани, тъй като не са част от Шенгенското пространство.

На въпроса какво зависи от Движение за права и свободи в ръководството, Илхан Кючюк отговори: „ Целите са ясни – България да бъде част от Шенген и от еврозоната, Планът за възобновяване и резистентност да работи за българския бизнес и за българските жители. Когато приказваме за промени, които целят да ни вкарат в бързата писта на Европейски Съюз, ще намерите безапелационната и еднопосочна поддръжка на Движение за права и свободи. ”.

Тук съм дружно с моите сътрудници Филиз Хюсменова, Халил Летифов, Ертен Анисова, Ализан Яхова, Валентин Тончев – народни представители, които работят всекидневно за реализирането на тези в българския парламент. Ясно е, че би трябвало да се одобри законодателство, което да даде задоволително гаранции на европейските ни сътрудници, че пътят по който България е поела, е верният. Да, за това ще намирате постоянно поддръжката на Движение за права и свободи, сподели Кючюк.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР