Срещата на върха на ООН за изменението на климата, известна

...
Срещата на върха на ООН за изменението на климата, известна
Коментари Харесай

Сигнал за бедствие. Срещата COP27 започна с доклад за климатичен хаос и рекордни температури

Срещата на върха на Организация на обединените нации за изменението на климата, известна като COP27, стартира в Египет с предизвестие, че нашата планета " изпраща сигнал за злополучие ", заяви Би Би Си.

Повече от 120 международни водачи , измежду които и българският президент Румен Радев, ще вземат участие в срещата в египетския курорт Шарм ел-Шейх на Червено море. Това ще даде началото на двуседмични договаряния сред страните за дейности в региона на климата.

Председателят на COP27 - външният министър на Египет Самех Шукри , прикани водачите да не разрешават продоволствената и енергийната рецесия, обвързвана с нахлуването на Русия в Украйна, да попречи на дейностите по изменението на климата.

Нуждата от дейности беше изложена в последния отчет на Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации, оповестен в неделя, в който се споделя, че последните 8 години се чака да бъдат най-топлите в историята. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се включи с видеопослание до конференцията, в което назова отчета за положението на световния климат през 2022 година " хроника на климатичния безпорядък ".

В него учените пресмятат, че световните температури към този момент са се повишили с 1,15 градуса от прединдустриалните времена. В отчета се предизвестява и за други огромни последствия от изменението на климата, в това число ускорение на покачването на морското ниво, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещини.

COP27 ще стартира действително в понеделник със Срещата на върха на международните водачи, когато държавните и държавните ръководители ще произнесат петминутни обръщения, в които ще изложат какво желаят от срещата. Световните водачи ще приказват в понеделник и вторник, а откакто си тръгнат, делегатите на конференцията ще се заемат с договарянията.

Очаква се министър-председателят на Англия Риши Сунак да призове международните водачи да напреднат " по-далеч и по-бързо " в прехода към възобновима сила. Той също по този начин ще каже на водачите да не " отстъпват " от уговорките, поети на миналогодишната среща на върха COP26 в Глазгоу.

На миналогодишната среща на върха в Глазгоу бяха контрактувани редица задължения, като да се " понижи последователно " потреблението на въглища - едно от най-замърсяващите изкопаеми горива, да се спре обезлесяването до 2030 година, да се понижат излъчванията на метан с 30% до 2030 година , да се показват нови проекти за деяние в региона на климата на Организация на обединените нации.

Делегатите се споразумяха да обсъдят и дали богатите страни би трябвало да компенсират бедните страни, които са най-уязвими към климатичните промени.

" По този метод за първи път се основава институционално устойчиво пространство в формалния дневен ред за разискване на неотложния въпрос за механизмите за финансиране, нужни за справяне със съществуващите пропуски при реакциите на загубите и вредите ", сподели Шукри.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР