Срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким

...
Срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким
Коментари Харесай

Основните изводи след срещата между Путин и Ким

Срещата сред съветския президент Владимир Путин и севернокорейския водач Ким Чен-Ун най-добре може да се опише като съревнование за най-хубава фотография. Според Кремъл, двамата са провели „ доста основни “ полемики, само че с изключение на няколко публикувани фотоси, нямаме съвсем никаква визия какво тъкмо се е случило зад затворените порти.

Сред фрагментите се отличиха Путин и Ким, които се ръкуват на космодрума „ Восточний “ в съветската Амурска област; водачът на Северна Корея, който беше превозен в съветската лимузина Aurus на Путин; и Ким подвигна тост за сътрудника си, обещавайки, че Русия ще накаже „ злите сили “ – диктаторски изказ, който поддържа изтощителната война на Путин против Украйна.

Но двете страни не организираха конференция след срещата и не издадоха общо официално съобщение. Няма и обществено оповестени покупко-продажби. Ще бъде предизвикателство да разберем същинския резултат от срещата, макар че световните залози са много високи.

Още през юли съветският министър на защитата на Русия Сергей Шойгу отиде в Пхенян с явен лист за покупки. След година и половина сражения с висока активност в Украйна запасите от муниции на Русия са мощно изчерпани. Аамерикански чиновници предизвестиха, че Северна Корея и Русия обмислят евентуални покупко-продажби за попълване на доставките за войната на Москва против Украйна. Припомняме, че Северна Корея разполага със забележителен боеприпас на Корейския полуостров.

Досега не сме видели доказателство, че такава договорка е контрактувана, само че в случай че има такава, то тя ще сложи Пхенян в състезание със Съединени американски щати и членовете на НАТО, които последователно, само че устойчиво обезпечават на Украйна  боеприпасите, от които се нуждае, с цел да се оправи с Русия. Това е конкуренция на живот или гибел, като Путин явно разчита на понижаване на поддръжката за Украйна, откакто Съединени американски щати навлизат в сезона на президентските избори.

Но Пхенян може да получи нещо в подмяна. Режимът на Ким е мощно изолиран. Множество наказания са ориентирани към Северна Корея поради нейните нуклеарни стратегии и стратегии за балистични ракети. Дори Русия е подписвала наказания против Северна Корея в предишното.

Но наподобява, че Путин протяга избавителен пояс към Ким, защото личното му държавно управление попада под наказания, поради пълномащабното навлизане в Украйна, явно привличайки го с достъп до съветските технологии.

При посещаване на космодрума кореспондент попита Путин дали Русия ще помогне на Северна Корея да „ изстреля лични спътници и ракети “ – на което Путин отговори:

„ Точно по тази причина дойдохме тук. Лидерът на Северна Корея демонстрира огромен интерес към космоса, към ракетите. “

Интересът на Ким към лъскавите предмети може да звучи безобидно. Но фразата на водача на Кремъл припомня за остарялата смешка, приписвана на комика Морт Сал за Вернер декор Браун, немския ракетен академик, който е пионер в технологията за балистични ракети на нацистка Германия по време на Втората международна война:

„ Той се целеше към звездите, само че от време на време удряше Англия. ”

Приносът на декор Браун към ракетната технология и към галактическата стратегия на Съединени американски щати е добре документиран. Неговата работа проправи пътя както за проучване на космоса, по този начин и за създаването на междуконтинентална балистична ракета, способна да разнася нуклеарни оръжия по целия свят.

Така че към момента царува огромна неопределеност, когато става въпрос за евентуален продан на технологии сред Северна Корея и Русия. Съединени американски щати считат, че Пхенян към този момент е бил състезател във войната в Украйна, като е дал оръжие на съветската наемническа група Вагнер.

Евгений Пригожин, създателят на Вагнер, отхвърли обвиняването като „ нищо повече от злословия и спекулации “, преди да почине. Припомняме, че самолетът му падна от небето предишния месец.

Ако Русия съобщи технология за изстрелване на ракети на Северна Корея, тогава светът може да стане очевидец на големи световни последствия след най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 година насам. А доближаването на две страни парии може да се развие по непредвиден и рисков метод.

*Текстът е оповестен в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР