Срещата между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си

...
Срещата между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си
Коментари Харесай

Срещата Байдън-Си - крайъгълен камък в историята на китайско-американските отношения

Срещата сред американския президент Джо Байдън и китайския водач Си Цзинпин има стратегическо значение и ще се трансформира в крайъгълен камък в историята на китайско-американските връзки. Това разгласи китайският външен министър Ван И след разговора между държавните глави в Сан Франциско.

Вашингтон и Пекин са постигнали кардинално единодушие за обновяване на контактите сред военните на двете страни, за отбягване на произшествия, надзор на износа от Китай на прекурсори за произвеждане на рисковия опиум фентанил, както и координиране на метода по отношение на стремително развиващия се изкуствен интелект. Джо Байдън и Си Цзинпин  са се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е належащо.

Байдън и Си са се споразумяли да си сътрудничат за прекъсване на производството и разпространяването на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в Съединени американски щати (над 70 000 смъртни случаи през 2022 г.). Съгласно съглашението Китай ще преследва директно съответни химически компании, които създават прекурсори на фентанил, съобщи върховен американски чиновник пред кореспонденти.

Четиричасовата среща на върха сред Съединени американски щати и Китай, която се организира в имение южно от Сан Франциско, постави завършек на мълчанието сред двете суперсили, подбудено от възходящото напрежение сред тях. Президентът Джо Байдън съобщи след срещата:

" Днес въз основата на многомесечната дипломатическа работа на високо равнище, осъществена от нашите екипи, имам вяра, че постигнахме значим напредък ".
Тайванският въпрос остава без отговор
Не беше реализиран обаче пробив по други съществени точки на несъгласие - статуса на Тайван и американската позиция по отношение на икономическата конкуренция сред двете страни.

Байдън прикани Китай да зачита изборния развой в Тайван преди президентските избори на острова през януари. След срещата той дефинира китайския си сътрудник като " деспот ".

" Вижте, да, той е деспот. Той е деспот в смисъл, че е човек, който ръководи страна, която е комунистическа страна, която се основава на форма на ръководство, изцяло друга от нашата ".

По отношение на Тайван, Си Цзинпин заяви, че мирът е " хубаво нещо ", само че в последна сметка би трябвало да премине към решение на въпроса. В изказване на Пекин след срещата се споделя, че " Китай ще реализира обединяването и това е неизбежно ".

Не се оповестява дали е бил обиден въпроса за войната в Украйна, както и за отношението на Китай към спора.

Президентът Си сподели на Байдън, че Китай не се стреми да " надмине или измести Съединени американски щати " и акцентира, че " Съединени американски щати не би трябвало да се пробват да потискат и управляват Китай ".

" Китай няма да поеме по остарелия път на колонизацията и грабежа, нито пък по неприятния път на хегемонията, по който върви една набрала мощ страна ", съобщи Си.

Той предизвести също Вашингтон, че Пекин не е удовлетворен от глобите, както и от други ограничения, против китайски компании.

" Действията на Съединени американски щати против Китай във връзка с контрола върху износа и вложенията, както и едностранните наказания, нанасят тежка щета на законните ползи на Китай ", е декларирал Си съгласно Синхуа. " Потискането на китайската просвета и технологии е еднакво на задържане на качественото развиване на Китай и отнемане на китайския народ от правото му на развиване ", добави той.
Тайпе: Приветстваме консенсуса да се запази статуквото в Тайван
Говорителят на тайванското външно министерство Джеф Лю съобщи, че приветства това, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е употребявал срещата с китайския водач Си Цзинпин, с цел да съобщи намерено желанието на Вашингтон за опазване на мира и стабилността в региона на Тайванския пролив, съобщи ДПА.

По думите на представителя измежду интернационалната общественост има консенсус, че е значимо да не се позволява неустойчивост и изостряне на напрежението в района.

" Като виновен член на интернационалната общественост Тайван ще продължи интензивно да укрепва качествата си за самозащита и да задълбочава тайванско-американското съдействие в региона на сигурността ", съобщи формалният представител. 

Говорителят добави, че Тайван ще продължи да работи в тясно съдействие за взаимно гарантиране на стабилността в региона на Тайванския пролив и на свободата и отвореността на Индо-тихоокеанския район в подтекста на отбраната на интернационалния ред, учреден на правила.

След срещата със Си Байдън сподели, че Съединени американски щати са срещу всевъзможни едностранни дейности на която и да е страна за смяна на статуквото в Тайванския пролив, и добави, че несъгласията би трябвало да бъдат решавани по кротичък път. Байдън също така прикани Китай да признае електоралния развой в Тайван и да ограничи от военната си интензивност към острова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР