Срещата е между 6 и 12 май под мотото Лидерство

...
Срещата е между 6 и 12 май под мотото Лидерство
Коментари Харесай

Световна седмица за безопасност по пътищата

Срещата е сред 6 и 12 май под мотото „ Лидерство за сигурност на пътя ”.

Според статистиката през 2018 година са настъпили 6684 тежки ПТП, като при над 1200 от тях е имало тежко потърпевши. Това е с 204 по-малко от 2017 година Загиналите по пътищата през предходната година са 611, а ранените - 8466. От началото на тази година досега са настъпили 1838 произшествия, което е със 178 по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2018 година Загиналите са 153 души, а ранените - 2338. 70% от починалите деца през 2018 година са били в колите на родителите си.

Председателят на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ” Малина Крумова посочи, че за 2018 година България е на второ място в Европа по починали в произшествия, а на територията на Европейски Съюз всяка година умират близо 25 000 души. По нейни думи у нас всекидневно стават приблизително по 18 ПТП. Сред главните аргументи за черната статистика тя уточни неналичието на взаимоотношение сред виновните институции, наклонността за прекачване на отговорности, неналичието на регулация и най-много на систематичен разбор въз основата на справедливи данни. Крумова акцентира, че точно тези пропуски са довели до основаването на новата организация. Важно е не да се установи съществуването на централизация на ПТП, а да се направи оценка на риска и да се вземат превантивни ограничения, сподели още тя и добави, че главната задача, която си слага организацията, е подобряването на координацията сред ангажираните институции.

Представителят на СЗО в България Скендер Сила уточни, че злополуките не са трагичен случай и могат да бъдат предотвратени. Сред главните аргументи, които той посочи за тревожната наклонност жертвите по пътищата да се усилват, са ускорената урбанизация, ниските стандарти за сигурност, използването на опиати и алкохол, неизползването на защитен колан и каска, както и превишената скорост. Нараняванията при ПТП са водещата причина за гибел при децата сред 5 и 9 години.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР