Срещаме се с първата ракета на България при жените Виктория

...
Срещаме се с първата ракета на България при жените Виктория
Коментари Харесай

Как си? Питаме първата женска ракета Виктория Томова


Срещаме се с първата ракета на България при дамите Виктория Томова в Национален ОББ тенис център тъкмо след подготовка. Работата за деня към момента не е свършена и следва спомагателна физическа подготовка, само че тя ни поздравява умерено и усмихнато.

„ Аз се сещам – ние с теб сме се виждали. “ Въпреки че към този момент е №90 в света, голямо достижение при огромната конкуренция в тениса, не може да става и дума за съществуване на нездравословно его. Спомня си даже къде сме се срещали – при записването на епизод на подкаста на „ Тенискафе “ преди 3 години.

„ Има доста тенисистки, които откакто влязат в топ 100 и повече не може да се приказва с тях. На мен това държание не ми подхожда по никакъв начин и считам, че човек би трябвало да знае от кое място е тръгнал и постоянно да е добър с останалите, “ прибавя тя, като думите ѝ са в унисон с държанието, което демонстрира.

Макар да дебютира в стотицата на 8 август, Вики едвам неотдавна получава опция да осмисли достижението си:

„ В самото начало не усетих нищо друго. През последните седмици нямах шампионати и седнах малко, помислих… Мога да кажа, че съм удовлетворена от себе си и от това, че най-сетне прекосих тази може би психическа преграда, откакто към този момент няколко години бях сред 200 и 100. Щастлива съм, че съумях. При мен всичко става доста постепенно и с доста труд, по сложния метод, само че когато си слага нещо за цел, рано или късно съумявам.

Ако би трябвало да уточни някаква смяна от новото си място в класирането, това е по-голямата отговорност: „ Оттук нататък ще е още по-трудно, тъй като ще играя с тенисистки от топ 100. Всеки шампионат ще е още по-тежък, давам си сметка за това, само че работя доста интензивно и считам, че мястото ми е тъкмо там . “

Правим изявлението в миг, в който Вики е вкъщи единствено за седмица, преди да се завърне в Тура за една последна конкуренция за годината в Анже, Франция, в която доближи до втори кръг.

Срещата ни е и тъй като Вики Томова е от първите потребителки, които тестват новото мобилно приложение на ДЗИ “kaksi ” . То е изцяло гратис и е налично за потребителите на  Android  или  iOS  приложение. Идеята зад kaksi е да ни помогне да живеем по-здравословно. То следи редица данни от всекидневието ни и ни стимулира да бъдем по-активни. Основният здравен индикатор, съгласно който се построяват провокациите пред потребителите, са изминатите стъпки и метри. Умен логаритъм обработва информацията за това на какво натоварване сме привикнали, след което ни слага нови цели.

Всичко се случва изцяло гратис – единствената валута в приложението са точките, насъбрани посредством осъществяването на задания и тренировки, без да е нужно да влагаме средства.

И до момента в който непрестанните тренировки обезсмислят за Томова измерването на извървяното разстояние за деня, в kaksi могат да бъдат открити доста други индикатори, които са скъпи освен за елементарните консуматори, само че и за спортистите . Вики има опит с сходен вид приложения:

„ Използвам Whoop – гривна, която ни дават от WTA. Тя мери съня, какъв брой пъти си се будил през нощта, какви калории гориш на тренировки, базалната температура на тялото и сходни неща. Гледам да си проследявам повече съня и пулса по време на подготовка.

Голяма част от тези данни могат да бъдат открити и в kaksi, като се обръща особено внимание точно на съня и на пулса.

„ Една от най-честите аргументи за хоспитализация в България са сърдечните проблеми. Следейки сърдечния си темп, нашите консуматори могат да открият проблем, обвързван със сърцето, в ранен етап, което може да предотврати съществени здравословни проблеми, “ показват от ДЗИ.

В световен спорт като тениса от време на време не е елементарно да спиш пълноценно. По време на сезона неколкократно се сменят континентите, на които се организират шампионатите, като това значи и прекосяване от една часова зона в друга.

„ Бързо привиквам, “ споделя Томова, която изигра първите си професионални мачове през 2009 и към този момент има богат опит в Тура. „ Малко по-трудно ми е когато часовото време е напред – да вземем за пример в Азия. “

През тази година пътува постоянно освен по шампионати, само че и към академията Good to Great в Швеция , а работата там способства доста за развиването в играта а надлежно и в ранкинга ѝ.

„ За мен това беше разковничето, с цел да стигна до тази позиция. Няколко години се бях забила тъкмо сред 200 и топ 100. Смятам, че разликите в топ 100 са доста мънички, само че се натрупват и са от огромно значение. Хората, които срещнах в академията, са неповторими. На първо място като хора и отношение. Супер доста ми оказват помощ с всичко. Много се тренира там – по време на подготовката си в този момент там първата седмица правихме по два пъти фитнес дневно и веднъж тенис, а втората два пъти тенис и веднъж фитнес. Много ми харесва метода на работа. С всеки се отнасят супер самостоятелно, а не като в другите академии, в които съм била – на Болитиери и така нататък “

Централно място в напредъка на българката заема треньорът Майкъл Тилстрьом , който през годините е бил в щабовете на състезатели като Григор Димитров, Гаел Монфис и международната №6 Мария Сакари.

“Обърна се към мен в доста значим миг – още от първия път, в който отидох в академията през 2019 година. Супер непретенциозен и земен човек е. Просто си ме одобри, видя, че доста се старя в тренировките. С него доста бързо се разбираме – с по две думи. Беше с мен на Уимбълдън. Пробвах и с различен треньор в академията, защото Майкъл беше нает от Мария Сакари, само че някак по-сложно се получиха нещата. Както се споделя, с някои хора просто има клик. “

Друго скъпо попълнение в щаба ѝ е кондиционният ѝ треньор , който извършва ролята и на неин физио:

„ Познава доста добре моите травми и слаби места. С него сме доста близки. Беше с мен в Бощад, където играх полуфинал, и доста ми оказа помощ, тъй като след Ийстбърн и Уимбълдън ми се натрупаха доста мачове и бях физическа спаднала. “

Обикновеният консуматор на kaksi не разполага с цялостен екип зад себе си, само че приложението дава опцията с няколко клика да си осигурим онлайн консултация с доктор .

Разликите сред изискванията за подготовка в Good to Great и България дефинира като „ много огромни “:

„ Там не изгубвам време да пътувам до фитнеса, до кортовете… Стаите, в които спим, са на втория етаж, а долу са ти ресторанта, фитнеса и кортовете. Не излизаш на никое място и по през целия ден тренираш. Съсредоточен си единствено върху това. Когато се върна тук имам много задания, които не мога да свърша, когато съм в чужбина, лишават ми сили и се натрупа отмалялост. “

След като към този момент ни описа за процеса ѝ на работа във фитнеса и на кортовете в Швеция, остава да ни разкрие детайлности и за ресторанта. Храненето е значим фактор, който въздейства доста на здравословното ни положение. В Good to Great на този аспект се обръща изключително внимание:

„ Там си има готвач, който готви единствено специфични диетични неща, бих споделила – риби, меса, пасти, ориз. Храната е на доста положително равнище. “

В секцията с вести в приложението на ДЗИ можем да открием препоръки за това по какъв начин да конструираме сами свое здравословно меню, а когато натрупаме точки, изпълнявайки ежедневните си цели в kaksi, можем да си закупим с тях висококачествени и потребни артикули.

Всяко изпитание се възнаграждава, също както е и при най-хубавата ни тенисистка: „ Когато ми се яде пица, си разрешавам, тъй като въпреки всичко по през целия ден упражнявам. “

Още едно от преимуществата на прекараното време в Швеция е че там получава и опция да се изправя против мощни подготвителни сътрудници :

„ Определено има много положителни момчета. Случвало се е да упражнявам и с някои девойки, които бяха в топ 100. Мона Бартел се приготвя там. Беше топ 30, само че имаше травма, в този момент се завръща и се класира за квалификациите на Australian Open. С нея сме в доста положителни връзки. “

Освен с някогашната №23 първата ни ракета поддържа положителни връзки и с други водещи състезателки, въпреки да признава, че „ в тениса доста мъчно можеш да кажеш, че имаш другари “.

По-близка съм с девойките от Сърбия и Хърватия – моята най-хубава другарка е от Хърватия и сносно разбирам езика. Много ми е прелестно да си приказвам с тях. Повечето, като Данка Ковинич и Бернарда Пера, се знаем от деца. Те също са останали стъпили на земята, както се споделя. “

Единственият минус на Good to Great е, че до там няма директни полети, което провокира главоболия в така и така натоварения график на Виктория:

„ Иска ми се да вървя и по-редовно, само че постоянно би трябвало да пътувам с най-малко два полета. Два пъти ми се случи цялото пътешестване да е 17 часа вместо 6. При политане на летището в София ударихме птици и трябваше да ни разпределят в други самолети, а на връщане поради мощен вятър си пропуснах втория полет. Все такива истории ми се случват, “ споделя тя с усмивка. „ Последния път не ми пристигна багажът. Малки елементи, само че когато пътуваш всяка седмица, ти се натрупва повече. Ще е доста хубаво, в случай че се появят директни полети и мога да вървя по-често. “

Поглеждайки напред, програмата на Вики за близкото бъдеще е ясна. След Анже следва продължение на подготовката за идния United Cup , където ще съставлява България паралелно до Григор Димитров, Адриан Андреев, Изабелла Шиникова, Димитър Кузманов, Гергана Топалова и Александър Лазаров.

Вече прескочила границите сред топ 300 и топ 100, Виктория счита, че от най-голямо значение, с цел да се направи този преход, е душeвността.

„ Започнах работа преди една година с психолог тук в България и доста ми оказва помощ. Смятам, че това също оказа огромно въздействие за преодоялването на тази психическа преграда за топ 100,за която говорихме. Наблягаме на разнообразни типове техники, които ти работят успокояващо преди и по време на мач – както се тренира физически, с мозъка е същата работа. “

Малко преди края на диалога повдигнахме и две настоящи тематики в тениса – апелите за налагане на някои съставни елементи от формата на NextGen ATP Final s в останалата част от Тура и недоволството на тенисистките при подбора на топки за шампионатите , което закупи повече мелодичност около мненията на Ига Швьонтек преди US Open.

“На мен доста не ми харесват тези промени, “ разяснява Томова шампионата в Милано. „ Както и това, че при девойките се играе без повтаряне на сервиса при окачане на мрежата. Според мен тенисът си е благороден спорт. Измислен е с едни правила, които не би трябвало да се сменят. Не ми харесват сетовете до четири гейма. Интересно е за гледане, гледах някои от мачовете, само че общо взето избирам естествения вид. “

Относно топките, тя добави: „ Всеки си намира някакви оправдания. Трябва да се привиква с всичко – времевите условия, топките… на всеки шампионат са разнообразни. Да, в действителност, доста е неприятно. И при мен, както и при други играчи, се появяват болки в лакътя на шампионатите, където топките са тежки. Щеше да е доста добре, в случай че на всички шампионати се играе със сходни, само че очевидно към този момент няма такива условия и би трябвало човек да се нагажда. “

Сезон 2022 бе най-хубавият в кариерата на Виктория Томова досега, само че достигането до по този начин жадувания топ 100 не трансформира по никакъв метод желанието ѝ за надграждане. Определя се като максималист и всичко сочи към това, че напредъкът ѝ ще продължи – да, с нейното движение, само че в вярната посока. А тя е единствено една:

„ Първо желая да мина към 80-тицата и, несъмнено, топ 50 ми е задачата за другата година, няма по какъв начин. Доста сложна цел, само че считам, че не е непостижима. “


Специален план на Tenniskafe.com, BoulevardBulgaria.bg u ДЗИ

Интервю: Момчил Русев

Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Локация: Национален ОББ Тенис Център // One More Park Bar
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР