Средствата от народната медицина за лечение на настинка, са не

...
Средствата от народната медицина за лечение на настинка, са не
Коментари Харесай

ГАРГАРА С ОБИКНОВЕНА СОЛЕНА ВОДА – СИЛНО И ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ПРИ ИНФЕКЦИИ

Средствата от националната медицина за лекуване на простуда, са не по-малко ефикасни от най-скъпите и съвременни медикаменти. Най-лесният метод за лекуване на възпалено гърло е да вършиме гаргара със солена вода.

Гаргара с физиологичен разтвор за лекуване на възпалено гърло.

Гаргарата с физиологичен разтвор е известно средство за лекуване на възпалено гърло. Чрез прибавяне на сол във водата, ще си осигурите бързо симптоматично облекчение на положението.

Научните проучвания потвърдиха ефикасността на остарялото лекарство от нашите баби – гаргара с топла вода. Гаргара с топла вода, три пъти в деня, понижава инфекцията на дихателните пътища с 40% и облекчава признаците на болежка при възпалено гърло.

И по този начин, каква е тайната на успеваемостта на гаргарата със солена вода? Оказва се, че заради осмозата водата минава през мембраната на молекулите от по-слабо съсредоточен разтвор към по-концентриран.

Лигавицата на гърлото е мястото на навлизане и обитаване от вируси и бактерии, защото това е много удобна среда за тяхното размножаване. Възпаленото гърло се предизвиква от отичане на инфектираната тъкан.

Как солта тушира инфекцията?

Топлата солена вода убива патогенната микрофлора. Как става това ли? Отново, с помощта на осмозата! Когато топлият физиологичен разтвор извлича вода от тъканите, бактериите и вирусите се дехидратират и умират. Освен това, при гаргара отмивате слузта наситена с бактерии.

Колко постоянно да вършиме гаргара с физиологичен разтвор?

Разтвор със сол и топла вода. Сложете 1 ч.л. сол в чаша топла вода. Правете гаргара 3-4 пъти на ден. Също по този начин, пийте доста течности – вода, сокове, яжте супи. 8-10 чаши вода дневно ще поддържат гърлото и носа ви добре хидратирани.

Безопасно ли е за деца?

Вирусите предизвикват възпалено гърло в 95% от случаите при деца под 5-годишна възраст и 70% от случаите при деца на възраст от 5 до 15 години. Бактериална зараза (по-специално ангина) се развива при една трета от децата на възраст 5-15 години.

Ето някои препоръки по какъв начин да приготвите и употребявате този разтвор при деца.

Вземете чаша вода (топла, не гореща, вода) и разтворете ½ ч.л. сол.

За доста дребни деца, които могат да обхванат разтвора, използвайте по-слабо съсредоточен разтвор. За да извършите това, намалете още количеството сол: задоволително е ¼-½ ч.л. сол.

Не правете гаргара на детето, в случай че се оплаква от доста мощно възпалено гърло и в случай че детето се задави, до момента в който прави тази процедура.

Първо би трябвало да научите детето вярно да прави гаргара, с цел да доближи до огнището на възпалението. Детето би трябвало да наклони леко главата си обратно и да издава звука „ а-а-а “.

Аюрведа предлага прибавяне на щипка куркума към разтвора. Това ще увеличи успеваемостта му.

Приготвяне на солен разтвор с куркума:

½ чаша вода; 1 ч.л. каменна или морска сол; ¼ ч.л. куркума.

Затоплете (бъдете деликатни, с цел да си изгорите лигавицата) нужното количество вода, прибавете солта и куркумата. Покрийте съда с разтвора и го оставете да престои 5 минути. Използвайте получения разтвор, когато температурата е подобаваща за приложимост.

ВНИМАНИЕ!!!

Ако гърлото ви не се е успокоило след три дни гаргара, би трябвало да се консултирате с вашия медицински експерт. Симптоми, като висока температура, уголемени сливици и бели налепи, са ясни признаци на бактериална зараза, която изисква неотложно антибиотично лекуване.

Придържайте се към посочената доза при приготвянето на разтвора и целесъобразната периодичност на изплакване, с цел да не навредите на гърлото. Тази процедура е елементарна и безвредна. Дори и да не ви излекува, сигурно ще облекчи положението ви!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР