Средностатистическият човек изпитва по-голямо желание за сладко вечер, казва ендокринологът

...
Средностатистическият човек изпитва по-голямо желание за сладко вечер, казва ендокринологът
Коментари Харесай

Негативните емоции през деня увеличават желанието за сладко вечер

Средностатистическият човек изпитва по-голямо предпочитание за сладко вечер, споделя ендокринологът Зухра Павлова. В изявление за радио Спутник тя показва две аргументи за това събитие.

Желанието за сладкиши вечер има както психически, по този начин и химически аргументи, споделя Зухра Павлова, лекар-ендокринолог в Международния научно-изследователски център на Московския държавен университет. Според нея първите са свързани с желанието да се нулират насъбраните денем негативи, а вторите - с дейното произвеждане на инсулин по това време на денонощието.

" Сутрин човек може даже да не огледа шоколад, а вечер - да мисли единствено за него. Причините за това са две. Първо, вечер човек е изтощен от всичко, което се е натрупало денем, и желае да се отпусне. Не единствено да седи в тишина, само че и с цел да понижи отрицателните страсти, а най-лесният метод да направи това е благодарение на сладкиши. Второ, инсулинът е най-активен вечер. Това е хормон, който усилва желанието за сладко. То е изключително мощно при хората с наднормено тегло ", споделя Зухра Павлова.

Лекарят предлага вечерното предпочитание за сладко да се задоволява с артикули, съдържащи заместители на захарта, а не със захар.

" Препоръчвам на моите пациенти, в случай че вечер изпитват мощно предпочитание за сладко, да употребяват храни със заместители на захарта, а не захар. Съществуват заместители като стевия, еритритол или сукралоза. Първите две са естествени, а второто е синтетично вещество. Консумацията на артикули с подсладители дава психическо и прочувствено задоволство, само че без спомагателни калории и без да подтиква синтеза на инсулин ", изяснява Зухра Павлова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР