Средностатистически мъжете живеят по-малко от жените. Изследване, публикувано в Science,

...
Средностатистически мъжете живеят по-малко от жените. Изследване, публикувано в Science,
Коментари Харесай

Учените разбраха защо мъжете живеят по-малко от жените


Средностатистически мъжете живеят по-малко от дамите. Изследване, оповестено в Science, демонстрира, че повода за това може да бъде загубата на мъжката полова хромозома. Тя предизвиква по-ранна гибел при мъжете, провокирайки сърдечно-съдови проблеми.Загубата на мъжката полова хромозома с напредването на възрастта при мъжете покачва риска от гибел заради сърдечно-съдови аргументи.

Според проучване на Медицинския факултет на Университета на Вирджиния (САЩ) и Университета в Упсала (Швеция) изгубването на Y хромозомата в кръвните кафези предизвиква развиване на фиброза в сърцето, нарушена сърдечна функционалност и гибел от сърдечно-съдови болести при мъжете.Посочената генетична смяна, позната като mLOY (Mosaic Loss Of Y), визира минимум 20% от 60-годишните мъже и 40% от 70-годишните мъже, допълват учените.Предишни изследвания демонстрират, че мъжете с mLOY в кръвта са предразположени към развиване на болести, свързани с възрастта, като рак и заболяването на Алцхаймер.

Настоящото изследване открива, че мъжете с mLOY в техните бели кръвни кафези също имат нараснал риск от гибел от сърдечно-съдови болести, най-честата причина за гибел при хората. Учените имат добра вест. Според откривателя от Университета на Вирджиния Кенет Уолш, откритието допуска, че мъжете, страдащи от загуба на Y-хромозома, биха могли да се възползват от към този момент съществуващо лекарство. То може да помогне за противопоставяне на нездравословните резултати от загубата на хромозоми - такива може да се проявят освен в сърцето, само че и в други елементи на тялото.

Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от дамите, споделя Уолщ.Сякаш биологично остаряват по-бързо, добавя той.

Източник: profit.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР