Средногорското село Старо Железаре стана първото в света село с

...
Средногорското село Старо Железаре стана първото в света село с
Коментари Харесай

Старо Железаре с първия в света селски Музей на уличното изкуство

Средногорското село Старо Железаре стана първото в света село с Музей на уличното изкуство, съобщи БНР. В музея са изложени цветни пана с истински фотоси от Street Art фестивалите в селото, провеждани от 2013 година до момента.

Идеята е на българо-полското семейство художници - Венци и Катаржина Пирянкови. Артистичната двойка от години украсяваа белите дувари на кинтото селце с рисунки дружно с техни възпитаници. 

Семейство Пирянкови живеят в Познан, където имат школа по изобразяване за кандидат-студенти, а летата си прекарват в Старо Железаре, където Венци има унаследен парцел. С течение на годините, техния дом се е трансформирал в нещо като креативен лагер, в който канят учениците си.

Млади полски художници идват всяко лято в средногорското село, с цел да творят върху селските дувари. Благодарение на тях преди десетина години Старо Железаре се появи на туристическата карта на България, а в този момент, около първия по рода си селски Музей на уличното изкуство, то е на път да придобие и международна популярност.

“Тази година взехме решение да създадем музей за street art. Искахме това, което се е случвало през последните 10 години, да е съсредоточено на едно място – доста фотоси от живота на селото, от нашите първи години тук и от всички акции, свързани с изкуство ", сподели Катаржина Пирянкова пред Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР