Средни и големи предприятия с над 46 000 служители са

...
Средни и големи предприятия с над 46 000 служители са
Коментари Харесай

Големият бизнес с нови загуби заради коронавируса

Средни и огромни предприятия с над 46 000 чиновници са наранени до този миг от рецесията, обвързвана с разпространяването на Covid-19. Това сочат резултатите от изследване на КНСБ към 21 април, направено посредством районните структури на синдиката за общественото напрежение във компаниите за резултатите от пандемията. Предприятията, които страдат от рецесията са 86 на брой.

В 13% от компаниите се прибягва до съкращения, в 78% - до стартиране на служащите в заплатен отпуск, а в 26 на 100 - до неплатен. Сборът е над 100, защото са давани повече от един отговор.

Последните данни демонстрират, че и след великденските празници продължава наклонността близо три четвърти от служащите в предприятията да са в заплатен отпуск, а във всяко четвърто - в неплатен.

Най-много наранени предприятия отвън ресторантьорството, заведения като кафенета и сладкарници, хотели и туризъм има във ВиК бранша, леката индустрия, автомобилостроенето, превоза и преработващата индустрия. Също измежду засегнатите са дървообработването и военната индустрия.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов разяснява, че се усещат засилващи се проблеми в бюджетният бранш, като това включва общински администрации, детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. " Засега няма планувани съкращения в бюджетната сфера, само че работещите са под мярката на платените отпуски все още ", разяснява Капитанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР