Средната възраст в Япония вече е 87 години. Страната на

...
Средната възраст в Япония вече е 87 години. Страната на
Коментари Харесай

Как да останем млади по японски

Средната възраст в Япония към този момент е 87 години. Страната на изгряващото слънце е преди всичко в света по дългоденствие, а половината от хората в света, които са навършили 110 години, са нейни поданици. Една от основните аргументи за това е вярното хранене. Неслучайно японската кухня е приета за най-здравословната в света. Ето и топ 5 на продуктите, които удължават престоя на земята.

Водорасли

Японците не сядат на масата без морски водорасли, цялостни с доста витамини и микроелементи. В тях се съдържа и мощният антиоксидант фукодаин, който има противораково деяние и забавя процеса на стареене. Сред най-разпространените водорасли са модзуку и хидзаки. По нашите географски ширини те могат да се заменят с морското зеле – ламинария, което съдържа фукодаин.   

Риби

Благодарение на рибите в менюто на японците, те са с минимален % смъртност от инсулти и сърдечни проблеми. Мастните киселини омега-3 и Q10, които се съдържат в рибите, са доста потребни за сърцето и кръвоносните съдове, понижават риска от формиране на тромбове, усъвършенстват кръвообръшението и възстановяват кръвното налягане. Туна и сьомга са най-достъпните за нас риби с всички тези потребни дейности. В рибите има и доста от витамините на младостта и хубостта - A, D, E, В12, както и йод и таурин, нужни за естествената работа на щитовидната жлеза и нервната система.

Плодове и зеленчуци

Всеки божи ден японците по няколко пъти употребяват плодове и зеленчуци – за изчистване на организма от шлаки и за по-добър метаболизъм. Не се отхвърлят и от ферментирани артикули – като киселото зеле – които пък съдържат пробиотики, укрепващи имунитета.

Соя

Соята е доста значима за японците – тя е дейно средство, което отсрочва белите коси. Жителите на островите залагат на тофу и паста мисо – от соя и ориз. Соята има незаменимите витамини холин и лецитин, които вземат участие в обмяната на веществата, както и малко публикуваните групи витамини В, D и Е, отговарящи за дълголетието. Соята стабилизира равнищата на „ неприятните “ захари в кръвта, покачва еластичността на кожата и стопира бръчките. Тъкмо поради нея японците наподобяват доста по-млади от европейските си връстници.

Зелен чай

Любимото пиво в Япония е зелен чай – същински балсам на младостта и дълголетието. Полифенолите в него стабилизират кръвното налягане и равнището на липидите, които са отговорни за развиването на сърдечно-съдовите болести. Тианинът подтиква работата на мозъка и укрепва имунната система. Зеленият чай гори мазнините и вталява, покачва плътността на костите.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР