Средната възраст на флота се увеличава, докато компаниите отлагат инвестициите

...
Средната възраст на флота се увеличава, докато компаниите отлагат инвестициите
Коментари Харесай

Корабите стават по-стари и по-бавни, докато изчакват нови екологични технологии

Средната възраст на флота се усилва, до момента в който фирмите отсрочват вложенията в нови плавателни съдове. На по-старите кораби може да им се наложи да плават по-бавно, с цел да понижат излъчванията си. Всичко това ще ограничи потенциала на корабоплаването на фона на към този момент обтегнатите вериги за доставки.
Изправени пред неустановеност на какви горива и технологии да заложат в дълготраен проект, с цел да понижат нездравословните си излъчвания, доста компании за мореплаване отсрочват вложенията в нови транспортни средства и се придържат към остаряващия си флот. А по-старите съдове от своя страна може да се наложи да плават по-бавно, с цел да дават отговор на екологичните правила, предизвестява Reuters в собствен разбор.

Международната морска организация (IMO) изисква от идната година всички кораби да пресмятат годишния си въглероден интензитет въз основа на излъчванията на кораба за транспортирания товар и последователно да го понижават. Транспортните компании са виновни за към 2.5% от международните въглеродни излъчвания и са под все по-голям напън да лимитират екологичния си отпечатък. По-старите кораби могат да се оборудват с устройства за понижаване на излъчванията. Но съгласно анализатори най-бързото решение е те просто да се движат по-бавно, като 10% спад на плавателната скорост може да понижи потреблението на гориво с близо 30% съгласно заемодателя в морския бранш Danish Ship Finance.
Реклама
" На процедура им се споделя или да подобрят кораба, или да забавят ", сподели Ян Дилеман, президент на Cargill Ocean Transportation, подразделението за товарни транспорти на комерсиалната компания за артикули Cargill. Компанията наема над 600 плавателни съда, с цел да транспортира главно храни и енергийни артикули.
Веригите за доставки към този момент са обтегнати поради скока на търсенето във възстановяващите се стопански системи след локдауните и разстройствата по пристанищата. Ако по-старите кораби стартират да се движат по-бавно, потенциалът за транспорт може да претърпи нов удар и в допълнение да оскъпи доставките. Средната възраст на корабите - с най-малко 2 години нагоре
В момента едвам към 5% от международния флот може да работи с по-малко замърсяващи други възможности на мазута, макар че над 40% от поръчаните нови кораби ще имат тази алтернатива съгласно данни от компанията за разбор на корабоплаването Clarksons Research. Но новите поръчки са прекомерно малко да предотвратят застаряване на флота.

Средната възраст на корабите за насипни товари като зърно и въглища е скочила до 11.4 години до юни 2022 година от 8.7 преди пет години. Контейнерните кораби в този момент имат междинна възраст 14.1 години по отношение на 11.6 години, до момента в който за танкерите междинната възраст е 12 години при 10.3 през 2017 година " Някои притежатели на кораби избират да купуват плавателни съдове втора ръка заради несигурността към бъдещите горива ", сподели Стивън Гордън, ръководещ шеф в Clarksons Research.
Реклама
Поръчките за нови контейнеровози скочиха до рекордно високо равнище през 2021 година и остават постоянни. Но общо за трите типа кораби поръчките са на едвам 10% от флота спрямо 50% през 2008 година
В изчакване на сигурни решения
Целта на IMO е до 2050 година да понижи излъчванията на промишлеността на половина по отношение на равнището от 2008 година, само че това се оказва предизвикателство, откакто предходната година излъчванията регистрираха покачване. Организацията среща напън да отиде по-далеч и да се ангажира с чисти нулеви излъчвания.

За да реализират тези цели, някои компании поръчват плавателни съдове, които работят на различни горива като метанол. Други създават кораби, които да бъдат преоборудвани за горива като водород или амоняк. Има и връщане към вятърната двигателна сила - компании като Cargill и Berge Bulk тестват огромни високотехнологични платна. Но доста от нисковъглеродните технологии са в ранен стадий на развиване и с лимитирано приложение, а по-голямата част от новите поръчки към момента са за плавателни съдове, задвижвани с мазут и други изкопаеми горива.

" Имаме конфликт сред промишленост, която е доста насочена към дълготрайни вложения, и доста бързи темпове на смяна ", сподели Джон Хатли, общоприет управител на пазарните нововъведения за Северна Америка във финландската компания за морски технологии Wartsila.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Климат 1 Политика 2 Градове 3 Компании 1 Политика 2 Свят Реклама
Cargill все още не чака да уголемява флота си с доста нови кораби, а вместо това ще инсталира енергоспестяващи устройства на по-старите кораби, с цел да удължи използването им. Такава е тактиката на доста компании от корабоплаването, които изчакват по-голяма сигурност по отношение на бъдещите технологии. Според Питър Санд от компанията за данни за мореплаване и въздушни товари Xeneta енергоспестяващите устройства способстват доста за оправянето с излъчванията, само че в последна сметка по-добрият залог са по-новите плавателни съдове.
Свързани публикации Сателитни фотоси демонстрират съветската контрабанда на зърно в Черно море 7 юли 2022, 12:07 Как Зелената договорка на Европейски Съюз ще промени световния превоз 16 юни 2022, 14:58 Корабокрушението на доставките 2 април 2022, 11:42 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР