Средната цена на застраховка Гражданска отговорност се увеличи с 15,3%

...
Средната цена на застраховка Гражданска отговорност се увеличи с 15,3%
Коментари Харесай

Средната цена на Гражданска отговорност достигна 196,37 лв.

Средната цена на застраховка " Гражданска отговорност " се усили с 15,3% през 2017 година, като по този начин доближи 196,37 лева Това сочат данни от статистиката за леки коли на SDI - най-големия осигурителен брокер в България.

Увеличението варира освен за другите райони в страната, само че и за другите класове коли. В София и по-големите градове рискът се преценя като по-висок, надлежно и цените са по-високи. Стойността на застраховката се дефинира и от мощността на мотора , като за най-мощните коли (над 2500 куб. см) е една и съща, без значение от повишаването на кубатурата. В столицата междинната стойност пораства с 16,3% и трансферира психическата граница от 200 лева (средно 208,49 при 179,27 лева преди година).

Сравнението на междинната цена по кубатура и обитаемо място е значимо, с цел да се ориентирате за приблизителната стойност на съответната лавица, само че самостоятелната оферта зависи и от други фактори, като възраст на лидера, прилагане на отстъпки, политика на съответния осигурител и така нататък Като спомагателен риск да вземем за пример се приема това, че карате автомобил с десен волан, изясняват специалистите от SDI.

Най-значимо е нарастването на наградата в най-масово движещите се класове коли в България – от 1300 до 1500 куб. см, където цената се покачва със 17,45% до 180,63 лева Същи и в по-горния “тесен” клас (между 1500 и 1600 куб. см) - там цената пораства с 16,38% до съвсем изравнената награда от 180,69 лева

Оказва се, че минимум през годината са поскъпнали застраховките “Гражданска отговорност” в класа сред 2000 и 2500 куб. см (10,14%), които в този момент костват приблизително 234,07 лева, и тези за огромните кубатури над 2500 куб. см, където междинното повишаване е с 11,08% до 287,51 лева С други думи, в случай че цената на Гражданската е определящ фактор при алтернативата “по-малък/по-голям автомобил”, при тези разлики самоуверено може да се замислите за по-мощна кола.




Любопитен факт, обвързван с възходящия брой електрически коли, е, че при определянето на цената за застраховката там няма корелация с мощността. Някои застрахователни компании са изработили специфични тарифни групи за електрически автомобили, останалите употребяват най-ниската си тарифна група, т.е. за най-малкия размер при стандартните мотори. Така се оказва, че към преференциите, употребени от електрическите автомобили, се прибавя още една – доста преференциална цена за “Гражданска отговорност”.

Специалистите на SDI разясняват, че макар основаното “очакване” за въвеждане на диференцирани цени за “Гражданска отговорност” от 1 януари 2018 година, които да калкулират самостоятелна награда въз основа на предходни нарушавания или липса на такива, системата по-известна като “бонус-малус” най-вероятно ще влезе в действие напролет на 2018 година

По празниците множеството от всички 170 офиса на SDI в 31 български града ще работят до 21.00 ч, а също и през уикендите. Предимството да ги посетите е обвързвано с помощта, която единствено с едно посещаване специалистите на брокера ще ви окажат, сравнявайки цените на другите застрахователи. Можете да ревизирате и сами цената на: http://www.sdi.bg/onlineinsurance

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР