Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София надхвърли

...
Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София надхвърли
Коментари Харесай

Средната цена на жилищата в София надхвърли 1400 евро/кв.м

Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност в София надвиши 1400 евро. В началото на 2021 година брокери регистрират подписване на покупко-продажби при средни 1444 евро/кв.м, което е с 6% повече от преди една година, заяви пред bTV Гергана Тенекеджиева от " Адрес Недвижими парцели ". 

Подобен е растежът и на цената на жилищата в Бургас, където за последната година са се появили огромен брой жилища ново строителство. За останалите огромни градове няма смяна.

Огромни продължават да са ценовите разлики на имотния пазар в столицата спрямо останалите градове в страната. В Пловдив и Бургас цените са двойно по-ниски от тези в София, до момента в който във Варна - с 60%.

ТОП 5 на най-скъпите градове

София (1444 евро/кв.м)

Варна (875 евро/кв.м)

Пловдив (735 евро/кв.м)

Бургас (725 евро/кв.м)

Велико Търново (620 евро/кв.м)

 

Известно разбъркване има при най-скъпите квартали в София. По междинни цени на квадратен метър " Лозенец " към този момент е отстъпил първите две места на  " Иван Вазов " и " Изток ". Централната част на столицата също е предходна на по-задна позиция.

ТОП 5 на най-скъпите квартали в София 

„ Иван Вазов “ (1684 евро/кв.м)

„ Изток “ (1614 евро/кв.м)

„ Лозенец “ (1578 евро/кв.м)

Център (1553 евро/кв.м)

„ Яворов “ (1434 евро/кв.м)

 

Основна причина за повишаване на междинната цена на жилищните парцели в годината на COVID-пандемията - 2020-а,. са по-големият брой покупко-продажби с жилища ново строителство, освен това приключени и с по-голяма повърхност. Най-масово се търсят тристайни жилища, като ползата е към такива, които не се нуждаят от спомагателни строителни работи или поправки, показват брокери.

Друга причина за засиленото търсене на парцели е продължаващото рухване на лихвите по ипотечните заеми, което към този момент доближава до 2.5%.

През 2020 година междинният размер на изтеглените ипотечни кредити се е увеличил пропорционално на растежа на цените. През 2019 година за София е 140 000 лв., до момента в който през предходната сумата се е покачила на 147 000 лв. Числата за остналата част от страната демонстрират 108 000 лв. за 2019 година и 110 000 лв. за 2020 г. 

В същото време е нараснал делът на самоучастие при покупките на парцели през 2020 г. Дофинансирането от страна на купувачите е поне 20%, до момента в който през предните години банките финансираха 90, даже 100% от цената на парцела.

„ Коронакризата се отрази отрицателно на тегленето на кредити при сумите под 50 000 лв., като наранени бяха хората с по-малки от междинните за страната приходи. Именно тези групи изгубиха работата си поради пандемията. Увеличил се е броят на хората, изтеглили заем над 50 000 лв., т.е. тези с положителни приходи, заети в браншове, които не бяха повлияни от рецесията, като фармацията и осведомителните технологии “, уточни Тихомир Тошев от " Кредит център ".

Като претекстове за покупка на жилище най-често се посочва място за живеене (80%), до момента в който с цел инвестиция са 20% от покупко-продажбите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР