Средната прогноза, тъй като мнението за поскъпване бе категорична, бе

...
Средната прогноза, тъй като мнението за поскъпване бе категорична, бе
Коментари Харесай

Ето Какво Ще Се Случи На Пазара На Имоти В България През 2018! Никой Не Очакваше Това, Ще Има Шоково

Средната прогноза, защото мнението за повишаване бе безапелационна, бе за към 7 - 10%.

Това обаче значително се отнасяше за няколко региона- София, Варна, Пловдив и Бургас. На тези пазари са регистрирани и най-вече покупко-продажби през годината. Предвид разликите в обособените райони, имаше прогнози за по-слаб растеж на цените във Варна и Бургас-някои прогнози сочеха 4-5% нарастване на годишна база.

Нека забележим какво познаха и какво не брокерите през януари 2017 година. Първо, повишаването на парцелите надмина упованията им. Средното нарастване за посочените райони е 12-14% на годишна база.

Очакванията им за Варна и Бургас също не се оправдаха-и в тези региони повишаването приближи 10%. Единствено в по-малки градове като Стара Загора, Русе и Плевен повишаването се ограничи в границите на 4-5%.

Средната стойност на квадрат застроена повърхност в София трансферира 1000 евро, а междинната стойност на покупко-продажбите в столицата доближиха 93 000 евро, при 74-80 000 евро преди година.

Увеличиха се и подписаните покупко-продажби за продажба на парцели. В София по неокончателни данни на Агенцията по вписванията има 7200 покупко-продажби. Най-скъпите софийски парцели не трансформират местоположението си- Лозенец, Стрелбище и Гоце Делчев са другите региони с близки междинни цени. Квартал Иван Вазов не е коментиран от брокерите, защото тук рядко излиза нещо за продажба.

Предлагането на парцели към момента е по-голямо от търсенето. Има и неофициална статистика, че близо 24% от жилищния фонд стои празен и заключен. Причината е ясна-инвестицията в парцел подсигурява опазване на парите и нарастване на вложената сума с растежа на цените. Особено в случай че парцелът е в влиятелен регион, добре поддържана постройка и на действителна цена.

Друга специфичност на имотния пазар през 2017 бе обвързвана с смяна в състава на купувачите. навлизането на непознати капитали, което наблюдавахме през интервала 2007-2008 година към този момент е минало.

За 2017 година непознатите вложения в парцели в България паднаха с близо 84%. Нетните приходи от вложения на задгранични компании и жители в парцели в страната за първите 10 месеца на годината са 9,7 млн. евро, при 60,4 млн. евро за същия интервал на предходната година, оповестиха от Българска народна банка.

Руснаци, украинци и германци са трите групи чужденци, към момента оставащи на нашия пазар. Българите обаче остават най-голямата група купувачи и тази наклонност ще се ускорява.

Какво да чакаме през 2018 година?

Вариантите са два, разясняват брокери. Първият, да продължи повишаването на парцелите, до момента в който купувачите понижават по чисто финансови аргументи. Особено в случай че лихвите тръгнат нагоре, както се чака от доста анализатори. Надуването на " балон " не може да продължи дълго и макар че някои чакат това да стане чак през 2019 година, не е изключено първите признаци да забележим следващата година.

Вторият вид е повишаването да продължи с умерени темпове-примерно 5-6% на годишна база и ипотечните заеми да останат налични за най-голямата група купувачи-български жители сред 35 и 40 години, с добра работа и приходи над междинните за страната. В този случай годината ще премине умерено, пазарът ще се движи нагоре, само че няма да има нито балон, нито суматоха.

София и Варна остават районите с най-високи цени и най-вече покупко-продажби. Но столицата води по междинна цена на квадрат, както и по междинна цена на покупко-продажбите. Преди рецесията от 2008 година Варна водеше пред София по тези индикатори.

Брокери поучават при покупка на парцел следващата година да се гледат няколко съществени фактора. На първо място локация, като близостта на метрото става все по-важна в изискванията на автомобилни тапи в София.

На второ място положението на постройката, кой е строител, по кое време е издигната, спазени ли са противоземетръсните условия, по какъв начин се поддържат общите елементи.

На трето място би трябвало да се оцени положението на съответния парцел и да се направи предварителна сметка от занаятчия какъв брой ориентировъчно ще коства ремонта му.

Разбира се, покупката на парцел е самостоятелно решение, само че в случай че нещата се претеглят деликатно,човек може да си спести куп неприятности по-късно.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР