Средната брутна месечна заплата в IT сектора е достигнала 4857

...
Средната брутна месечна заплата в IT сектора е достигнала 4857
Коментари Харесай

БАСКОМ: Средната брутна месечна заплата в софтуерните компании вече е 4857 лв.

Средната брутна месечна заплата в IT бранша е достигнала 4857 лева през 2021 година, 3.2 пъти по-висока, в сравнение с междинната за страната, демонстрират данните от годишния отчет " Барометър " на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). " Барометър " включва в себе си данни за всички позиции, не само програмисти, и единствено за компании, чиито доходи са най-малко 51% от писане на програмен продукт - т.е. в него да вземем за пример влизат и данни за заплатите на маркетинг отдела, само че не и възнагражданията на IT експерти, които не работят в прецизно софтуерни компании.

Тази година " Барометър " се появява с известно забавяне. Обичайно изследването, което мери настоящото положение на софтуерния бранш, се разгласява в края на дадената година. Данните се базират на близо 4600 компании. Направено е благодарение на адвокатската адвокатска фирма CBN - Panoff, Stoytcheff & Co. Данните за последната година - в тази ситуация 2021 година, са планирани, само че всекидневно проверката им не води до съществени корекции.

Данните се появяват и в миг, в който. Той планува скок на МОД от 3000 на 3400 лева, като позицията на БАСКОМ и други асоциации е, че това покачване е голословно, без явен аршин и формула, както и от през днешния ден за на следващия ден, при към този момент направени бюджети на фирмите за настоящата година.
IT секторът - все по-голям, все по-голям
Чисто софтуерният бранш към този момент дава отговор за 4.3% от Брутният вътрешен продукт на България, като това е над двоен скок в каузи по отношение на 2015 година, когато е бил 2.1%. Ръстът по отношение на 2020 година е с 0.5 прочие пункта. Общо приходите на софтуерните компании през 2021 година възлизат на 5.47 милиарда лева, което е покачване от 20.2% за последната година. Това е връщане във форма за промишлеността, която означи леко закъснение в растежа си през 2020 година, когато той бе 15%. В последна сметка обаче коронавирусът се оказа гориво, а не спирачка за софтуерния бранш.
Реклама
Общата сума на платените налози през 2021 година е 1.04 милиарда лева В отчета е записано, че с " едвам 1.9% от наетите в България, софтуерниет бранш е обезпечил 4.3% от всички приходи в двата най-големи осигурителни фонда, Национален осигурителен институт и НЗОК. " В отчета си БАСКОМ отбелязва, че 80% от приходите на фирмите са от експорт, а прогнозата е към 2025 година промишлеността да дава отговор за 7% от цялата стопанска система на страната с над 10 милиарда лева доходи.

Броят на заетите в бранша е надхвърлил 46 хиляди души през 2021 година, като новооткритите работни места са 5450. Тенденцията е дългогодишна и в действителност съставлява най-големият проблем на IT промишлеността - търсенето на софтуерни разработчици надвишава доста предлаганет. Образователната система не създава задоволително фрагменти, което пък от своя страна докара до доста разширение на активността на частни академии за програмисти като " СофтУни ", " Телерик Академия ", " IT Talents " и други

Това изяснява частично и забележителния растеж на заплатите всяка година - фирмите се борят една с друга и постоянно " крадат " експерти, които сменят работното място против по-висока заплата.

Според изчисленията на БАСКОМ, междинното годишно заплащане в България - 58.2 хиляди лева, дава отговор на 64.4 хиляди евро в Германия, измерено през коефицента за паритет на покупателната дарба на Световната банка.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР