Средиземно море подобри рекорда си за най-висока температура на водата,

...
Средиземно море подобри рекорда си за най-висока температура на водата,
Коментари Харесай

Средиземно море подобри рекорда си за най-висока температура на водата

Средиземно море усъвършенства върха си за най-висока температура на водата, откогато се вършат сходни измервания, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Един нов връх за интервала 1982-2023 година беше усъвършенстван през днешния ден за междинна температура на повърхността на водата в Средиземно море с регистрирани 28,71 градуса по Целзий “, се споделя в съобщение на Института за морски проучвания в Барселона.

Предишният връх датираше от 23 август 2003 година и беше от 28,25 градуса по Целзий.

На места в зоната сред остров Сицилия и Неапол температурите са били над 30 градуса по Целзий, което е с 4 градуса над естествените.Подобни температури заплашват морските екосистеми.

Средиземно море от време на време е категоризирано като гореща точка на климатичните промени от Междуправителствената експертна група за климатичните промени към Организация на обединените нации.

При стопляне, надвишаващо 1,5 градуса по Целзий по отношение на температурите от прединдустриалната епоха над 20 % от рибите и безгръбначните в Източното Средиземноморие биха могли да изчезнат на локално равнище до 2060 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР