Сред търсещите помилване от президента най-голяма е групата на осъдените

...
Сред търсещите помилване от президента най-голяма е групата на осъдените
Коментари Харесай

Убийците са мнозинство сред търсещите помилване

Сред търсещите опрощение от президента най-голяма е групата на наказаните за убийства. При това става дума за квалифицирани убийства - да вземем за пример осъществени по изключително нечовечен метод, или с повече от една жертва. Следват наказаните за грабежи, обири и транспортни закононарушения. Това демонстрират данните от доклада за 2019 година на комисията по помилването към президента. 58% от искащите опрощение изтърпяват наказване до 10 години затвор. Следват тези, наказани на над 10 до 20 и повече години. Изтърпяващите наказване пожизнен затвор и пожизнен затвор без право на подмяна са 15 %.

Двама помилвани през 2019 година

За годината са постъпили 305 молби за опрощение, което е по-малко от предходните две години. Така се резервира наклонността наказаните да се засилват първоначално и в края на президентския мандат. Членовете на комисията са предложили за опрощение двама наказани. Вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Румен Радев е делегирал тази активност, е почела предложенията на комисията. В регистъра на помилванията на уеб страницата на президентството обаче за 2019 година е вписан единствено един случай - наказан за опиати, който в това време е отпътувал за Англия и живее там години наред. Съдът в Англия отхвърля екстрадицията му, защото детето му има съществени здравословни проблеми и отсъствието на бащата ще му се отрази зле. Освен че приема доводите на британския съд за изключителните фамилни условия, комисията отбелязва и че " действията са осъществени преди повече от 15 години, като са били нужни 11 години на българския съд за изговаряне по проблема и се желае изтърпяване на наказване, наложено преди 13 години ", излиза наяве от регистъра.

Малобройни са случаите, когато осъденият се укрива от правораздаването и/или се намира в чужбина и изтърпяването на наказването не е почнало, написа в доклада. Комисията обаче не разкрива детайлности към тези малобройни случаи. 

Лъжите в молбите

Почти еднакъв е броят на молителите, искащи опрощение по филантропични аргументи и тези, които търсят съображение за опрощение в здравословното си положение, излиза наяве от доклада. В първия случай пандизчиите изтъкват влошените си фамилни връзки, гибел на близки, нужда да се грижат за децата си. В огромна част от случаите тези изказвания не се потвърждават от формалната информация. Нито са били претекст, задоволителен да възпре осъдения от осъществяване на закононарушение, написа в доклада. Експертите допълват, че даже държанието на самите молители е причина за влошените връзки в фамилията.

Колкото до влошеното здраве, от което се оплакват пандизчиите, от комисията пишат, че " същото здравословно положение е било налице и преди и по време на осъществяване на закононарушенията ". От президентството акцентират, че в действителност в пандиза нарушителите могат да получат съвещания и лекуване, каквито не биха могли да си разрешат на независимост.

Тревожни трендове

Комисията следи някои устойчиви трендове спрямо предишни години. Увеличава се броят на наказаните, които имат приблизително обучение, за сметка на тези, които са без учебен ценз. Намалява броят на молителите с чисто правосъдно минало за сметка на наказаните рецидивисти. Употребата на алкохол е преобладаващ фактор при закононарушенията срещу личността и при транспортните закононарушения.

На фона на увеличаващите се тежки закононарушения, наказванията, за които се желае опрощение, са до 10 години. Според наблюденията на комисията една от аргументите за това е законовото редуциране на наказванията с 1/3, когато осъденият се признае за отговорен и делото се гледа по съкратената процедура. Увеличили са се и случаите, в които наказаният е признал виновността си и е сключил съглашение с прокуратурата, утвърдено от съда, като заради тази причина е наложено наказване под минимума. 

„ Нивото на тежки закононарушения - убийства, телесни повреди, блудства и изнасилвания, осъществени в границите на фамилията или семейството продължава да буди сериозна паника. Предстои да следим резултата от новата наредба на домашното принуждение ", написа в доклада си комисията. И предлага да се направи разбор на закононарушенията, за които се усилват наказванията и дали това е постигнало предпазен резултат.

От началото на мандата на Радев и Йотова са помилвани 12 нарушители

От началото на мандата Йотова е помилвала общо 12 нарушители. Сред тях има и наказан на пожизнен затвор без право на подмяна, който беше опрощение през 2018 година, като наказването му беше понижено с 30 години отнемане от независимост. Това му отваря вратата да желае от съда и предварително условно освобождение.

Помилванията станаха ненапълно обществени по времето на президента Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова. Тогава бяха огласени съставът на комисията и разпоредбите за работата й. На уеб страницата на президентството започнаха да се разгласяват доклади за тази активност. По времето на Попова комисията постанови 2591 отхвърли и направи 35 оферти за помилвания. Попова помилва 28 души, като 25 от тях са били по предложение на комисията. Двама са помилвани с персоналното й решение, а един по персонално решение на Плевнелиев.

По-рано, през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин, помилванията ставаха на мрачно. Едва след края на мандата им се разбра, че за 10 години Марин е помилвал над 500 души, като в близо 50 от случаите го е направил макар негативното мнение на комисията. Един от тези случаи е на Цветелин Кънчев.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР