Сред рекордите, които бяха покорени на олимпиадата тази година, един

...
Коментари Харесай

Загубилият печели всичко

Сред върховете, които бяха покорени на олимпиадата тази година, един не стана мотив за наслада - летните олимпийски игри в Токио бяха най-слабо гледаните от десетилетия насам. В Америка единствено 15.5 млн. души са следили всекидневно какво се случва на спортния конгрес, което е и най-ниският резултат, откогато NBCUniversal, в този момент част от кабелната империя на Comcast, стартира да отразява събитието през 1988 година

Зрителите са намалели с цели 42% от предната олимпиада в Рио през 2016 година Европейските медии също свидетелстват за сходни резултати. Много марки, които са платили за реклама, започнаха да се оплакват. NBC се опита да им предложи гратис в допълнение време, пробвайки се да компенсира ниските рейтинги. Но това се оказа надалеч по-сложна обстановка. Въпреки че публиката не прояви огромен интерес към игрите в Токио, марките продължаваха да заплащат големи суми за реклама на форума.

Токио приличаше на неравностоен мач. Много от надпреварите се организираха, до момента в който Съединени американски щати и Европа спяха. Звезди като Симон Байлс и Наоми Осака отпаднаха или се отхвърлиха рано. Най-лошото от всичко беше, че поради обстановката около ковид-19 Токио 2020 ще се запомни като олимпиадата " без фенове и с маски на всички места ". Загубата на зрителска публика не е събитие, което следим единствено тази година. Церемонията по откриването на игрите е била гледана от 36% по-малко американци в съпоставяне със феновете на откриването на миналата олимпиада в Рио през 2016 година Публиката на Рио на собствен ред беше с 35% по-малобройна от тази в Лондон през 2012 година

И до момента в който феновете намаляваха, рекламодателите останаха. NBC продаде рекламно време за игрите в Токио на стойност малко над 1.2 милиарда $. Това е сума, близка на тази до олимпиадата в Рио единствено пет години по-рано. Дори след изключването на времето за рекламите на бартери от NBC чакат да осъществят облага към 1 милиарда $, или съвсем толкоз, колкото са платили, с цел да получат правата да излъчват Токио 2020. По думите на Джеф Шел, изпълнителен шеф на NBCUniversal, олимпиадата е станала мотив компанията му да разпространява и други свои артикули като стрийминг платформата Peacock, която поради форума закупи огромна известност в магазините за приложения.
Игрите в Токио демонстрират комплицираната обстановка на пазара - макар че телевизионната публика непрестанно понижава, вложенията в реклама се задържат постоянни.
Игрите показват по-мащабна наклонност. През 2021 година междинният американец прекарва 172 минути на ден в гледане на кабелна телевизия, което е с цели 100 минути по-малко по отношение на 10 години по-рано, демонстрират данни на eMarketer. Сред хората в трудоспособна възраст сред 18 и 49 години потреблението на телевизия е спаднало на половина. Голяма част от тази аудитория прекарва времето си онлайн. Въпреки това разноските за телевизионни реклами са относително постоянни. През 2021 година рекламодателите ще влагат 66 милиарда $ в реклама единствено на американския пазар, което е съвсем толкоз, колкото през всяка година от последното десетилетие.
Капитал - брой 33
Телевизията си остава " най-лошата форма за реклама, в случай че изключим всички останали ", споделя Брайън Визер от GroupM. Големите стрийминг платформи като Netflix и Disney+ са зони без реклами. Рекламодателите са внимателни в вложенията към генерираното от потребителите наличие на YouTube. Поддържаните от реклами стрийминг услуги като Peacock и Hulu на Disney към момента нямат нужното пространство, с цел да поемат огромни маркетингови бюджети. В резултат на това марките не престават да влагат пари в малкия екран, даже когато възвращаемостта непрекъснато понижава.

Вероятно не за дълго. YouTube съществено навлиза в рекламния бизнес, като наличието му става все по-професионално. Очаква се и Amazon да пуска реклами на своята стрийминг услуга по време на излъчването на Националната футболна лига на Съединени американски щати идната година. Чрез съчетание на първокласно наличие и таргетирани реклами онлайн империята ще си обезпечи " цялостни кофи " с долари от реклама, предвижда Андрю Липсман от eMarketer. През 2019 година рекламата в стрийминг услуги е била в размер единствено на 9% от бюджета за телевизионна реклама, сочат данни на eMarketer. През 2023 година това число ще бъде близо 32%.

Къде обаче ще останат събития като олимпиадата? Вероятно ще бъдат към момента на подиума. Рекламните пари ще изтичат денем и от праймтайма по малкия екран, чака Липсман, само че огромните събития онлайн ще не престават да бъдат мечтани, както постоянно е било. " Няма нищо по-силно по медиите от 17-те дни владичество на олимпиадата ", заключи Пит Бевакуа, ръководител на NBC Sports. Точно както в спорта няма значение, че не сте толкоз положителни, колкото преди. Важно е единствено да успехите съперниците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР