Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически

...
Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически
Коментари Харесай

Тилърсън призна за разногласия в Белия дом


Сред ръководителите на американската администрация има различия по основи външнополитически въпроси.

Това призная държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън.

Той разкри още, че администрацията скоро ще приготви за президента Доналд Тръмп „ няколко разновидността “ за дейности по отношение на нуклеарното съглашение с Иран.

В същото време на изключителна конференция в Държавния департамент той опроверга появилите се клюки, че считал да си подаде оставката.

„ Вицепрезидентът на Съединени американски щати (Майкъл Пенс) в никакъв случай не ме е уговарял да остана държавен секретар, тъй като аз в никакъв случай не съм обмислял опцията за оставка от този пост “, сподели Тилърсън.

По-рано през днешния ден телевизия Ен Би Си заяви, че Рекс Тилърсън в наличието на членове на Националния съвет по сигурността на Белия дом нарекъл американския президент Доналд Тръмп „ тъпак ” и заплашил да подаде оставка поради несъгласия с него по редица вътрешнополитически въпроси.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл Пенс положил огромни старания, с цел да разубеди Тилърсън да не напуща поста си, съобщи Ен Би Си, като се базира на многочислени източници от президентската администрация.

По техни данни случаят е станал на заседание на съвета в Пентагона на 20 юли и бил частично провокиран от политизираното изявление на Тръмп на годишната национална среща на бойскаутите в щата Западна Вирджиния.

Рекс Тилърсън, който в предишното е оглавявал придвижването на бойскаутите, изразил на съвещанието неодобрение от речта на президента и го нарекъл „ тъпак ”, настояват източниците на Ен Би Си. По тяхна информация вицепрезидентът Пенс разговарял уединено с държавния секретар и едвам го убедил да не напуща поста си до края на 2017.

Пенс се опитал да вразуми Тилърсън, внушавайки му да не подлага на критика Тръмп пред трети лица и да позволява различията си персонално. След това Тилърсън станал по-сдържан, само че различията му с президента се резервират.

Те се демонстрираха предходната седмица, когато Тръмп сподели, че Тилърсън единствено си губи времето като се пробва да уреди преговорния развой с КНДР. „ Казах на Рекс Тилърсън, нашия прелестен държавен секретар, че си губи на вятъра времето като се пробва за води договаряния с дребния „ човек-ракета ”. Спести си силата, Рекс. Ние ще създадем това, което би трябвало ”, написа Тръмп в неделя в Туитър.

По-рано телевизионната компания Си Ен Ен заяви, базирайки се на източници от обкръжението на Тилърсън, че той е отчаян от работата като началник на американското външнополитическо ведомство и може да напусне поста до края на годината или даже по-рано. По данни на малкия екран, първият американски посланик има съществени различия с Белия дом, в това число по въпроси за построяването на връзките с Иран и за кадровата политика на ведомството.

Близки до Тилърсън настояват, че макар разочарованието си от работата, той е решил да не подава оставка до края на годината. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР