Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството

...
Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството
Коментари Харесай

ИТН са поискали договорът с "Газпром" да се удължи

Сред аргументите за разрива в връзките сред кабинета и Министерството на енергетиката е препоръчаното от  " Има такъв народ "  за продължение на контракта с „ Газпром “, до момента в който намерим сигурен източник на доставки, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред.  Идеята среща отказ от страна на вицепремиера Асен Василев. Договорът на България с " Газпром " изтича в края на тази година. Вицепремиерът Асен Василев съобщи изрично в края на април, когато " Газпром " спря в нарушаване на сегашния контракт подаването на природен газ за България, че комерсиалните взаимоотношения сред " Булгаргаз " и " Газпром " няма да бъдат продължени. Зам.-министър Данаилов се оплаква, че вицепремиерът " доста се месеше в работата на министерството ". " Решението " Булгаргаз " да спре да заплаща на " Газпром " беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето схващане в министерството е по-умерено, несъмнено, не е добре да си подвластен от един снабдител, само че първо би трябвало да мислим за българската промишленост. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, пробвайки се да запазим единно говорене. Министър Василев праща всякакви хора да управляват сдруженията под шапката на БЕХ. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, несъмнено, добре пристигнали, само че като не е ясно какво вършат и за какво го вършат... ", споделя Данаилов и удостоверява версията на водещата, че както имало две външни политики в държавното управление според Слави Трифонов, имало и две политики в енергетиката. 

Пламен Данаилов казва още, че цената на газа, който употребяваме в България, е по-висока от междинната в Европейския съюз. Зам.министърът подценява обстоятелството, че цената, на която " Газпром " доставяше газ за България, години наред беше по-висока от междинната за Европейски Съюз и последното понижение, което направи, се случи поради наказания, които щеше да наложи Европейска комисия на " Газпром " през 2021 година Данаилов упорства, че в този момент трябвало да се изпрати питане до „ Газпром “, с цел да кажат при какви условия могат да продължат доставките на синьо гориво, " с цел да не разчитаме единствено на доставките от полутечен газ ". " Ние споделяме, че би трябвало да се изпрати питане, а не при какви условия да се продължи за „ Газпром “. Бизнесът упорства за това ", споделя Данаилов. 

Министърът на енергетиката Александър Николов, неговите заместници и целият политически кабинет ще подадат оставките си в понеделник, заяви Данаилов. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР