Сред най-сериозните казуси, изникнали на последните избори на 2 април

...
Сред най-сериозните казуси, изникнали на последните избори на 2 април
Коментари Харесай

Няма виновни за хаоса с дефектните бюлетини, отпечатани от машините на последните избори?

Сред най-сериозните проблеми, изникнали на последните избори на 2 април т.г., бяха отпечатаните дефектни бюлетини от машините за гласоподаване, напомня " Сега ". Тези машинни бюлетини – наричани по този начин, с цел да се разграничават от класическите бюлетини, бяха най-фрапиращият резултат от измененията в Изборния кодекс, които прокара „ хартиената коалиция “ на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в предния парламент.

Първоначалният план беше да се върне хартията като главен способ на гласоподаване, вместо машините; крайният резултат беше, че се озовахме с два типа хартиени бюлетини, че и с нови проблеми, тъй като тук-там устройствата не можеха да ги отпечатат вярно. Например, някои машини изкарваха бюлетини без никакво или отчасти наличие, което не позволяваше да се разбере вотът на гласоподавателите.

По-същественото е, че и до момента тези, които отговаряха за изборите, не могат да се схванат от кое място идва казусът. Вместо това, те си трансферират едни на други отговорността за проблема. А остават по-малко от три месеца до локалните избори, на които даже и дребни грешки в отчитането на гласовете могат да повлияят на изборните резултати.

„ СИЕЛА “ ТЪРСИ ВИНОВНИЦИТЕ В Българска народна банка И ЦИК

От „ Сиела Норма “ - частната компания, която до момента непроменяемо получаваше публичните поръчки, свързани с машинния избор, намекнаха, че виновността е в Българска народна банка. На централната банка беше предоставено да обезпечи хартията за бюлетините. Това обаче значи, че и Централната изборна комисия (ЦИК) е виновна, защото точно нейните членове потърсиха Българска народна банка за тази задача.

„ Хартията не беше доста хубава. Всъщност, главно машини спираха поради хартията, а не поради софтуера, машините, гласоподавателите или каквото и да било. Надяваме се този път новото управление на Българска народна банка да направи по този начин нещата, че да има хубава, качествена хартия, с цел да може изборите да минават безпрепятствено, без проблеми, най-малко по линия на хартията “, разяснява изпълнителният шеф на компанията Веселин Тодоров в изявление.

А ЦИК ХВЪРЛЯ ОТГОВОРНОСТТА НА „ СИЕЛА “

От ЦИК обаче въобще не мислят по този начин и го декларират напълно изрично – и към самите избори, и в този момент. Последно това се видя на среща сред изборните комисари и Обществения съвет към ЦИК, извършена наскоро.

Както се вижда от стенограмата на срещата, ръководителят на съвета Цветелина Пенева акцентира, че феноменът на белите бюлетини се вижда за първи път. Тя цитира един от техниците, поддържали машините, съгласно който евентуалната причина за това е хартията, както и механически несъответствия в размера на шпулата, която се поставя в машината за гласоподаване. От публичния съвет позволяват също, че не са извършени задоволително проби с хартията преди вота.

Според члена на ЦИК Емил Войнов обаче още на изборите през октомври м.г. е имало случаи на отпечатани машинни разписки, от които не може да се регистрира вярно вотът – те са били по-къси или по-дълги от естественото, или чисто бели. Тогава, съгласно Войнов, никой не обръща внимание на това, тъй като резултатите се отчитаха посредством записите в електронната памет на машините. През април т.г. обаче се регистрират посредством хартията и, когато се появи дефектна бюлетина, секционните комисии не знаят какво да вършат и алармират в ЦИК. Така се получавало, че „ казуса ту го има, ту го няма “.

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева обръща огъня към „ Сиела “. „ От инспекциите, които ние извършихме, се откри, че хартията, която „ Сиела Норма “ АД е доставяла за предходните избори, не дава отговор на условията на производителя за хартията, с която работят машините “, заявява непосредствено тя. Матева припомня, че употребяваната на последните избори хартия е била тествана от държавни органи – Министерството на електронното ръководство, Институтът за стандартизация и Институтът по метрология), които са удостоверили, че тя е подобаваща за устройствата за гласоподаване.

ПРОБЛЕМ НЯМА, САМО ВНУШЕНИЯ

„ Като че ли тези думи „ проблем с хартията “ превзеха цялото пространство. За мен това е едно подстрекателство, персонално за мен, защото съгласно мен проблем с хартията няма. За мен казусът е софтуерен “, декларира и ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. Така индиректно упрекна „ Сиела “, тъй като компанията отговаряше и за софтуера на машините.

Нейкова също се базира на направената инспекция на хартията. „ Едва ли всички държавни органи са се наговорили заедно – има проблем с хартията, но давай да я пускаме такава, каквото е?! Не, проблем няма! Хартията си е минала лабораторните проучвания “, развълнувано акцентира шефът на ЦИК.

По думите ѝ, както производителят на машините „ Смартматик “, по този начин и „ Сиела “ са пратили на комисията едни и същи спецификации на хартията, които по-късно са били предадени на печатницата на Българска народна банка. Накрая Нейкова дори признава, че ЦИК е получила рекомендация да бъде определена „ Сиела “ за снабдител на хартията – без да споделя от кого идва тази рекомендация.

ГРЕШКИ, (НЕ)ОТЧИТАНЕ И ВЪЗМОЖЕН БОЙКОТ

Цветелина Пенева избира да не разяснява повече въпросът за хартията. Тя визира и други проблеми, които основават подозрения за получените изборни резултати, като припомня, че ЦИК е отчела в формален документ – така наречен разбор на несъответствията, че са регистрирани над 14 хиляди неточности в секционните протоколи на 2757 секции.

В отговор Росица Матева показва, че към 200 протокола след последните избори са били предадени от секционните комисии във тип, в който ЦИК не може да откри за кого са подадени гласовете. Например, записани са единствено подадените гласове с машини или с хартия, само че без да са разграничени по партии и обединения. Според зам.-шефа на ЦИК тук е трябвало да се намесят районните комисии – да върнат протоколите, с цел да бъдат отворени чувалите с бюлетини, които да бъдат преброени още веднъж. Това обаче не е било направено. ЦИК пък нямала правото да изиска ново преброяване.

„ Ние не попълняме протоколи, не поправяме резултати, единствено отстраняваме такива механически несъответствия, за които сме сигурни, че са такива. Не можем да пожелаеме чували, не можем да ги отворим, не можем да правим наново броене “, натъртва Матева. Тя дори позволява, че районните комисии са създали протест, тъй като не са получили нарастване във възнагражденията, за разлика от секционните комисии.

За отбелязване е, че след априлските избори наблюдаващи упрекнаха ЦИК, че е инструктирала районните комисии да одобряват секционни протоколи, даже в случай че се виждат неточности в отчитането на резултатите. Каквото и да се е случило, последици нямаше.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР