Сред най-интересните вторични мисии, изстреляни днес посредством американската ракета “Спейс

...
Сред най-интересните вторични мисии, изстреляни днес посредством американската ракета “Спейс
Коментари Харесай

Япония ще се опита да проведе кацане на Луната с миниатюрен спускаем апарат

Сред най-интересните вторични задачи, изстреляни през днешния ден чрез американската ракета “Спейс Лонч Систъм ” в хода на програмата на НАСА “Артемис ”, е тази на японския спускаем уред “Омотенаши ”. С дължина 11 cm, ширина 24 cm, височина 37 cm и тегло 14 кг, това е най-малкият спускаем уред в историята на човечеството, който ще се опита да кацне меко на Луната.

“Омотенаши ” е една от десетте вторични задачи, които полетяха на борда на “Артемис 1 ” и е координирана от Японската галактическа организация. Стига всичко да мине наред, апаратът би могъл да се спусне на лунната повърхнина до 4-5 дни. Шансът за крах се пресмята на 40%, което значи, че “Омоташи ” е високорискова задача.

Очаква се чрез само запалване на орбиталния си модул “Омоташи ” да влезе в орбита, която да го води към прикосновение с Луната. След това, на височина 100-200 метра над лунната повърхнина, ще се възпламени твърдогоривен спирачен ракетен мотор. След приключването на работата на мотора “Омотенаши ” ще бъде защитен от съприкосновението с повърхността чрез въздушни възглавници.

Стига кацането да е сполучливо, спускаемият уред ще мери какви са равнищата на радиация на Луната.

Благодарение на “Омотенаши ” Япония има късмет да се трансформира в четвъртата страна, кацнала меко на Луната, след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай. През последните няколко години Индия и Израел пробваха, само че не съумяха.

За повече информация: Японската галактическа организация

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР