Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат все повече

...
Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат все повече
Коментари Харесай

Бизнесът иска 22% ДДС вместо данък свръхпечалба

Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат от ден на ден гласове да се усили данъчната тежест за жителите вместо тази на бизнеса като мярка за избавяне на Бюджет 2023. Председателят на управата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацовзащитават концепцията за 22% Данък добавена стойност вместо налог " свръхпечалба ", стана ясно от техните изявленията в последните дни за Нова нюз и Нова телевизия.

България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която облага доста повече физическите лица, в сравнение с корпорациите. По данни на Евростат за 2019 г. България има най-ниското дейно облагане на едрия бизнес в целия Европейски Съюз, а съдружие " За Земята " изнесе информация, че топ 10 на най-големите по доходи частни предприятия в страната са платили нищожните 71 млн. лева налози през 2020 година

Корпоративните налози у нас играят прекомерно скромна роля в обезпечаването на данъчни доходи, а главен принос за събирането на средствата в бюджета имат елементарните жители - един път с налога върху приходите си (през 2021 година в България ДДФЛ носи с 42% повече средства от корпоративния данък), само че още повече със солидните " невидими " налози върху потреблението и вноса (ДДС и акцизи), при които България е европейски първенец с 50% от общата данъчна тежест.

Велев и Дацов оферират неравновесието да се задълбочи още повече тази година.

Миналата седмица служебният финансов министър Росица Велкова предложи през второто полугодие на 2023 година да се въведе еднократен взаимен налог върху свръхпечалбите на фирмите като една от ограниченията за стесняване на недостига в бюджета до 3% от Брутният вътрешен продукт, какъвто е критерият за влизане в еврозоната. Основният мотив на Велкова е, че през всяка от последните две години данъчната облага на бизнеса у нас е повишена с над 10 милиарда лева. на фона на годишни растежи от 1 до 3 милиарда лева преди този момент.

Предлага се основата за установяване на солидарната вноска да бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50% от междинната стойност, увеличена с 20%, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Ставката на налога ще е 33%.

По груби калкулации на Mediapool новото облагане би донесло спомагателни доходи в бюджета от около 2 милиарда лева

Още преди Нова година в един от месечните бюлетини за осъществяването на бюджета Министерството на финансите публично призна, че несъответстващите обезщетения за цената на тока изкуствено надуват печалбите на избрани браншове от бизнеса, които на всичкото от горната страна са трансферирали тежестта в цените за крайните клиенти.

МФ в момента не среща на процедура съвсем никаква подкрепа за концепцията си да таксува бизнеса изключително за взаимност с жителите. Именно по тази причина стартират да се появяват алтернативни идеи за попълване на фиска.

" Дойде времето за повдигане на Данък добавена стойност. Предпочитам персонално да се вдигне Данък добавена стойност на 22% и да не се занимаваме с останалите нелепости, тъй като това би решило казуса, би понижило търсенето и не би навредило на предлагането, тъй като данъкът би обрал облагите на бизнеса ", смята Любомир Дацов.

Според ръководителя на управата на АИКБ Васил Велев за налог " свръхпечалба " се заприказва заради  " свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулистките Народни събрания "  в последните години. По думите му постигнатият растеж на облагата през 2021 година и 2022 година не е резултат от държавните тласъци, а от  " професионализма и свръхработата на мениджърите, бизнесмените и чиновниците "  в България.  " Бихме предложили Данък добавена стойност да се усили на 22%. Винаги сме били за единна ставка на този налог ",каза Велев.  

 

Източници: mediapool.bg, Нова тв

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР