Автор: Диляна Гайтанджиева, ОбективноМащабен проект за фотоволтаичен парк в община

...
Автор: Диляна Гайтанджиева, ОбективноМащабен проект за фотоволтаичен парк в община
Коментари Харесай

Диляна Гайтанджиева: Как фирма с 10 лв. капитал се появи в мащабен проект за фотоволтаичен парк върху общинска земя

Автор: Диляна Гайтанджиева, Обективно

Мащабен план за фотоволтаичен парк в община Лeсичово провокира вълна от неодобрение измежду жителите на пазарджишкото село Калугерово. Инвестиционното предложение е за 2000 дка земя, благосъстоятелност на общината, наоколо до обитаемото място, които ще бъдат отдадени чартърен за 35 година за слагане на фотоволтаици. Жителите на общината изпратиха сигнал до Обективно.БГ и подписка, която са събрали, против плана.

На 19 юли 2023 година кметът на община Лесичово Серьожа Лазаров внася предложение за отдаване чартърен за 35 години на повече от 2 000 дка общинска земя за създаване на фотоволтаична централа. В предлагането излиза наяве, че компанията, на която ще се отдаде тази земя, без търг или конкурс, е „ ВИП Енерджи 2021 “ с капитал от 10 лв.. На същия адрес са регистрирани още 10 компании. Според информация в Търговския указател компанията заявява, че през 2022 година не е осъществявала активност. Освен това общината поема ангажимент да оправи част от документите.

Как компания с 10 лева капитал се появи в огромен план за фотоволтаичен парк върху общинска земя

След като предлагането става обществено известно, общината го отдръпва и до гласоподаване не се стига. Това се случва малко преди локалните избори, на които кметът е подсилен от ГЕРБ и Политическа партия.

Веднага след встъпването си в служба Серьожа Лазаров, който е избран отново на поста, още веднъж слага въпроса на дневен ред. Този път прави публично разискване, на което участва и компанията – вложител, която е друга от в началото препоръчаната. Новият вложител към този момент е „ Еко Пауър “. Тази нова компания към този момент е с капитал от 5 000 лева и оборот за 2021 година от 13 000 лева

Не излиза наяве по какъв начин общината се е спряла навръх тази компания, нито за какво още веднъж няма търг, а още по-неясно е какво се случва с първата компания вложител. Веднага след извършеното публично разискване, на което нито oбщината, нито компанията вложител съумяват да отговорят на заложените им въпроси, в селото стартира подписка против капиталовото желание.

В нея се подписват 400 души или над 60% от всички непрекъснато живущи. Местни поданици настояват, че са привиквани и заплашвани с уволняване от хора, пратени от кмета. Една част от жителите работят в локалната администрация, а друга – за работодатели, близки до кмета. Майката на основателя на подписката, която е счетоводител в детската градина в село Калугерово, е уволнена, а против собственичката на магазина, където се събират подписите, е подаден неизвестен сигнал до Национална агенция за приходите.

Заплахите с уволнения не стопират подписката и тя е импортирана в община Лесичово. Въпреки недоволството на жителите кметът прави нов, трети опит, като на 20 март тази година внася ново предложение за трети вложител, този път гражданин на село Калугерово, без да дава пояснение какво се е случило с първите двама и за какво кандидат-инвеститорите се сменят толкоз постоянно.

Новата компания се споделя „ Земеделие Калугерово “ ЕООД. Тя е записана на 27 ноември 2023 година с капитал от 100 лева, който по-късно е повишен до 117 000 лева, демонстрира информация в Търговския указател. Мирен митинг на жителите на Лесичово на 27 март отсрочи гласуването на решението в общината. Засега.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР