Сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана

...
Сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана
Коментари Харесай

Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович: Готови сме да внасяме неруски петрол

Сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович сподели през днешния ден преди началото на конференцията за предприемачеството в Сръбската комерсиална камара, че няма значение дали Сърбия е трябвало да бъде освободена от възбраната за вноса на съветски нефт с осмия пакет наказания на Европейски Съюз против Русия и дали някой е попречил на това, тъй като страната и енергийната компания НИС (Нафтена индустия Сърбие) са се подготвили да внасят нефт от други страни, заяви Танюг.

Тя не пожела да разяснява изказванията в медиите, че Хърватия, дружно с някои други страни членки на Европейски Съюз, са попречили в осмия пакет от наказания Сърбия да бъде освободена от възбраната за импорт на нефт от Руската федерация.

Още през май имаше ясно известие, че с този пакет от наказания Сърбия няма да може да внася съветски нефт от ноември, а даже и тогава внасяше малко съветски, малко различен, а 20 % беше сръбският нефт от Велебит. Всичко зависеше от цената, сподели тя.

Тя изясни, че  през предходните месеци е имало диверсификация на вноса според от цената на суровия нефт на международния пазар.

В момента, в който стартира войната в Украйна, съветският нефт имаше по-ниска цена и тогава НИС внесе повече съветски нефт. НИС се готви от месеци да внася 80 % неруски нефт, а 20 % ще преработва сръбския нефт от Велебит, който е един от най-качествените в света, сподели Михайлович.

Ние въобще не разчитахме на съветски нефт и от първия миг разчитахме да нямаме съветски нефт от 1 ноември, повтори Михайлович.

На въпрос дали " Нафтена индустия Сърбие " ще купува в този момент саудитски нефт, тя отговори, че това зависи от цената.

Доколкото знаем от НИС, всичко е отворено, има иракски нефт от Киркук, може и саудитски, въпросът е в цената, съобщи Михайлович.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР