Сръбският президент Александър Вучич заяви тази вечер, че коалицията на

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви тази вечер, че коалицията на
Коментари Харесай

Вучич: Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента на Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич съобщи довечера, че обединението на неговата Сръбска прогресивна партия печели 46,5 на 100 от гласовете на днешните предварителни парламентарни избори при обработени 76 % от секционните протоколи.

По думите му с такава поддръжка обединението „ Александър Вучич – Сърбия не би трябвало да спре “ получава 127 депутатски места.

" Сърбия не би трябвало да стопира " ще има безусловно болшинство, съобщи Вучич довечера на конференция в централата на партията си, от чието водачество се отдръпна по-рано тази година.

Той посочи, че при тези калкулации не са включени гласовете на косовските сърби. 

Властите в Прищина не позволиха и този път косовските сърби да гласоподават в Косово. Белград не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област и това поражда нестихващо напрежение сред двете страни, които водят договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си. Белград стартира договаряния за участие в евросъюза през 2014 година.

Вучич сподели довечера, че Сърбия е изправена пред сложен интервал, само че че тя постоянно ще пази Косово като част от територията си.

„ Труден интервал ни чака и ще би трябвало да беседваме и да продължим нашия европейски път. Ще има сложни договаряния и нелеки отстъпки и с Прищина, само че ние постоянно ще пазиме Косово и Метохия като част от територията на Сърбия “, акцентира Вучич.

До днешния предварителния избор се стигна след митингите в цяла Сърбия, провокирани от двете всеобщи стрелби през май. Тогава в учебно заведение в Белград младеж простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души. Сред настояванията на протестиращите бяха държавното управление да поеме отговорност, както и да се приключи по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство.

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски жители. Те избираха 250 депутати сред 2800 претенденти от 18 листи.

В самостоятелната област Войводина и в над 60 общини, в това число Белград, през днешния ден се организира и избор за локално ръководство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР