Сръбският президент Александър Вучич участва в тристранната среща на върха

...
Сръбският президент Александър Вучич участва в тристранната среща на върха
Коментари Харесай

Нехамер: Сътрудничеството с България е много важно, миграционният ни проект там има ефект

Сръбският президент Александър Вучич взе участие в тристранната среща на върха във Виена дружно с австрийския канцлер Карл Нехамер и унгарския министър-председател Виктор Орбан.


Тримата оповестиха, че „ Сърбия, Унгария и Австрия пазят Европа от миграционния напън “. Проведе се и среща на министрите на вътрешните и външните работи на двете страни.

Нехамер разяснява връзките с България и Румъния в тази посока.

" Ние знаем, че съдействието с България също е доста значимо. Създадохме пилотни планове в България и Румъния, които демонстрираха, че имат прочут резултат. Хуманитарната цел, която стои зад всички наши дейности, е да се постави завършек на смъртните случаи в Средиземно море. Ето за какво желаеме да подобрим процедурите за приемане на леговище и да понижим противозаконната миграция ", сподели той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е значимо тристранният меморандум да бъде подписан сред трите страни и че въпросът за миграцията ще бъде държан под надзор и в полза на трите страни и на цяла Европа.

" Научих доста от канцлера Нехамер и министър-председателя Орбан във връзка с метода, по който те виждат бъдещето на Европа и света, и имам вяра, че дружно ще намерим метод да променим трендовете, съгласно които през идващите години действителният стопански напредък се реалокира отвън Европа. Нашата работа е да се опитаме да запазим европейския прогрес след пет, шест и 10 години ", сподели Вучич.

Той също по този начин съобщи, че се гордее, че „ Сърбия е съдействала за някаква непоклатимост в Европа и че се надява на скорошна среща в Будапеща “.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан благодари на президента на Вучич за „ отличното съдействие, което са имали през предходните години “.

" Ние пазиме Европа от миграционния напън. Без Сърбия и Унгария Австрия, Германия, Нидерландия и други страни щяха да бъдат залети от стотици хиляди мигранти ", сподели Орбан.

" Има доста неща, които са положителни, само че и други, които не са толкоз положителни. Успяхме да изясним обстановката и да разбираем какъв брой е мъчно за нас и какъв брой старания поставяме в битката с противозаконната миграция. Много сме признателни за положителните съседски връзки. Именно през нашите страни минава най-силният миграционен маршрут ", добави той, като акцентира, че пази освен Унгария, само че и цяла Европа.

" Задържахме и спряхме стотици хиляди мигранти по външните граници. Много от тях на границата сред Унгария и Сърбия. Можете да разберете какъв брой доста сме създали. Без нашите старания Европейският съюз щеше да бъде претрупан. Нашето съдействие е дейно и сполучливо ", уточни унгарският министър председател.

Орбан акцентира, че Унгария не е съгласна с решението на Европейския съюз по отношение на квотите за приемане на мигранти.

" То може да е облекчение за Италия, само че ще утежни ситуацията в Австрия и други страни. Имаме ефикасна унгарска система, която е по-добра от неефективната европейска система, и би трябвало да се борим за това те да одобряват нашето мнение, тъй като ситуацията ни е мъчно ", заключи Орбан.

Австрийският канцлер Карл Нехамер уточни, че системата на Европейски Съюз има дефекти и механизмите на Съюза не са задоволителни, само че е належащо съдействие в тази посока.

" Нашите страни са мощно наранени от противозаконната миграция. Отдавна обръщаме внимание на обстоятелството, че не е елементарно да се борим против нея и да покачваме осведомеността за казуса. В същото време осъзнахме, че миграцията е приоритет в Европейски Съюз, само че и сред Съюза и неговите съдружници ", съобщи Нехамер.

Според него Австрия, дружно с Унгария и Сърбия, са „ натиснали спирачката “ за основаване на по-добра система за приемане на леговище.

След завръщането си в Белград Вучич ще се срещне довечера с албанския министър-председател Еди Рама, който през вчерашния ден беше в Прищина. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР