Сръбският президент Александър Вучич каза днес в обръщение към сръбския

...
Сръбският президент Александър Вучич каза днес в обръщение към сръбския
Коментари Харесай

Сърбия бие тревога, иска спешно заседание на ООН

Сръбският президент Александър Вучич сподели през днешния ден в послание към сръбския народ, че идната седмица най-вероятно ще подпише решение за възбрана на износа на оръжия и муниции от страната, тъй като „ националният интерес на Сърбия сега е застрашен в най-висока степен “, съобщи организация Танюг. Той разгласи и че ще изиска привикване на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ Следващата седмица най-вероятно ще подпиша решение за възбрана на износа на муниции и каквито да било оръжия от Сърбия, тъй като виталният народен интерес на Сърбия сега е застрашен в най-висока степен. Всичко належащо би трябвало да бъде приготвено при положение на експанзия против Република Сърбия. Логистичната подготовка е в течение “, уточни Вучич.
-->
Това решение идва на фона на изказването на английския народен представител и ръководител на комисията по външна политика на английския парламент Алиша Кърнс, че Сръбската православна черква взе участие в контрабанда на оръжия от Сърбия в Косово. КейФОР опроверга изказванията, а министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич сподели през днешния ден, че това изявление е част от пропагандната война, която се води против Белград и има за цел да изгони Сръбската православна черква от Косово.

Сръбският президент разгласи, че ще изиска да се свика незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, поради, че „ животът на сърбите в Косово и тяхната сигурност са застрашени “.

„ Нещата излязоха от надзор, сръбският народ е притиснат до стената и по тази причина ще желая незабавен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг където и да е на планетата Земя, с цел да обясня каква е обстановката, да им кажа какво можем и какво не можем повече (да приемем) “, акцентира Вучич.

Той означи, че на съвещанието ще изиска от Съвета за сигурност да предприеме незабавни ограничения, в сходство с пълномощията си, за отбрана на живота и свободата на косовските сърби.

„ Първо, на терена неотложно да се ограничи по-нататъшното деяние на структурите за сигурност и другите структури на краткотрайните институции със седалище в Прищина, които заплашват живот свободата, сигурността и съществуването на сърбите в Косово. Второ, да се извърши демилитаризация на всички въоръжени албански обединения в сходство с Резолюция 1244, а според от отговора им, ще преценим дали би трябвало да има и трета точка или не “, желае Вучич.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция продължава, откогато Косово се отдели едностранно през 2008 година Последната ескалация на напрежението бе подбудена от назначението на етнически албански кметове в четирите общини, обитаеми най-вече с косовски сърби. Сърбите в общините Звечан, Лепосавич и Зубин поток започнаха ежедневни митинги преди месец и половина против встъпването в служба на кметовете, определени при рекордно ниска изборна интензивност от 3,5 %, защото сърбите бойкотираха изборите. В края на май в Звечан се стигна до конфликти сред протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Междувременно в Косово бяха задържани няколко косовски сърби по разнообразни обвинявания, което провокира митинги и в други градове в Косово.

Съединени американски щати и Европейски Съюз, главните съдружници на Косово, упрекват най-много косовския министър председател Албин Курти за напрежението в Северно Косово. Европейски Съюз наложи наказания на Косово, които бяха възприети от Курти като несправедливи.

Сръбският президент дефинира обстановката в Северно Косово като „ акция на етническо пречистване, провеждана от Прищина “.

„ По-лесно би било да заровя глава в пясъка и да кажа, че няма нищо ужасно, още един сърбин е бил задържан и нищо не се е случило, живели сме и ще продължаваме да живеем с това. (...) Не, не ми идва мислено да неистина личния си народ, лъжейки и себе си, че нещата не се трансформират “, акцентира Вучич и добави, че страните членки на Организация на обединените нации се задължени от интернационалното право да работят и „ да предотвратят антицивилизационния излаз в Косово “.

Той уточни, че ще бъде премислено и предлагането на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “ полицейските и другите структури за сигурност на институциите в Прищина да бъдат оповестени за терористични организации.

„ Няма да бързаме с това решение, тъй като носи трагични последствия “, означи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР