Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна

...
Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна
Коментари Харесай

Сръбската православна църква призна македонската за афтокефална

Сръбският патриарх Порфирий разгласи през днешния ден, че Съборът на Сръбската православна черква (СПЦ) благославя и утвърждава автокефалния темперамент на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Това се случи след днешната взаимна работа в Съборния храм в Скопие дружно с архиепископа на МПЦ Стефан.

Светият събор на СПЦ е упълномощил на Синода дружно с архиепископ Стефан и неговия Синод да разработят техническите и организационните детайлности, които ще бъдат последвани от тържествено оповестяване на формалния акт.

След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви да одобряват автокефалния статут на МПЦ в сходство със своите канонични правила.

„ Нека се радваме през днешния ден, тъй като през днешния ден се радва цялата черква, радват се небето и земята, когато братята се обичат, когато популяризират името Божие, дано се радваме, че след 55 години отслужихме Света Литургия първо в Белград, след това в Скопие - два пъти единствено за няколко дни “, акцентира сръбският патриарх.

Той акцентира в словото си, че Господ не е сложил границите сред народите, с цел да ги разделя, а те значат опция всеки народ да се провежда по най-хубавия за него неповторим метод и да обогати останалите със своята уникалност.

„ Пред очите ни се случва знамение и ние сме част от него, участваме в това знамение. Онова, което беше разграничено през 1967 година, Бог ни удостои да бъде изцелено “, сподели сръбският патриарх.

Той прикани „ да покажем, че разбираме, че сме едно, че не можем едни без други, че сме едно тяло “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР