Сръбският бизнесмен Драган Шолак е пред подписване на сделка за

...
Сръбският бизнесмен Драган Шолак е пред подписване на сделка за
Коментари Харесай

Сърбинът Драган Шолак е бъдещият собственик на "Левски"

Сръбският предприемач Драган Шолак е пред сключване на договорка за придобиване на контролния дял в българския футболен клуб " Левски ", оповестиха за " Капитал " два източника, осведомени с диалозите. Първи новината заяви " 24 часа ".

Основателят на медийната и телеком компания United Group, която в България държи " Виваком ", " Нова тв ", " Телеграф " и радиа, ще влезе през капиталовата си компания Sport Republic. Финансови детайлности към момента не са известни, само че при сполучливото й привършване купувачът ще би трябвало да поеме огромните задължения на клуба от над 30 млн. лева

Слуховете през последните месеци бяха, че в " Левски " непосредствено ще влезе United Group. Шолак към момента е акционер в нея с към 20%. Но в последна сметка договорката е с основаната в Лондон Sport Republic, в която той е посочен като водещ вложител.
Реклама Продава Сираков, в случай че няма бариера с Божков
Преговорите се водят с главния акционер в " Левски " Наско Сираков, който държи към 86% от акциите в клуба. Още 10% са в Тръст " Синя България ", а останалите са благосъстоятелност на към 1000 дребни вложители. При сходни покупко-продажби в Европа Sport Republic купува към 70-80% от тимовете, което значи, че основаната в Лондон компания несъмнено ще придобие каузи на Сираков.

В средата на октомври United Group разгласи в публична позиция, че компанията неотдавна е направила финансов и юридически разбор на ПФК " Левски ", резултатите от който се преглеждат от United Group и Sport Republic. За интереса към сините стана ясно през юни, когато това заяви изпълнителният шеф на клуба Ивайло Ивков. След това United Group назначи одит, а в края на септември притежателят на клуба Наско Сираков разгласи, че чака среща с управлението на компанията.

Основна спънка пред привършване на договорката беше нуждата управлението на " Левски " да откри решение на два финансови проблеми - 8.5 млн. евро отговорности към компания на някогашния притежател Васил Божков (санкциониран по " Магнитски " и затова разплащането е невъзможно), свързани с построяването на централната естрада на стадион " Георги Аспарухов ", и насъбрани към този момент над 10 млн. лева задължения към страната.
" Левски " има отговорности към страната и за построяването на козирката на стадион " Георги Аспарухов ". Фотограф: Георги Кожухаров
Позицията на компанията в средата на октомври пристигна, откакто се появи информация, че е реализирана сделка с Васил Божков, само че няма елементи по какъв начин е решен въпросът. Бизнесменът, който се укрива в Дубай поради повдигнати редица обвинявания, беше притежател на футболния. " United Group и Sport Republic прецизно съблюдават използваните законодателства и регулации и не са преговаряли и няма да договарят с лица и/или компании, глобени по световния закон " Магнитски ", разясниха тогава от компанията.
Реклама
В променения през вчерашния ден контролен съвет на клуба влизат Сираков, представителят на Тръст " Синя България " - Петър Ганев, синът на някогашния транспортен министър Вилхелм Краус - Антон Краус, който размени Константин Папазов, и Венцислав Димитров, представител на главния спонсор на " Левски " Palms Bet. Хазартната компания на Мило Борисов има подписан контракт и за ръководство на клуба.
Шолак и " Саутхемтън "
В началото на годината Sport Republic купи контролния пакет акции в британския първокласен футболен клуб " Саутхемтън ". Според източници на Sky тогава договорката е на стойност над 100 млн. паунда, против които получи 80% от акциите на клуба. Sport Republic е учредена от някогашния състезателен шеф на " Брентфорд " Размус Аркенсен и Хенрик Крафт. Няма данни какъв брой държи Шолак в компанията, като на уеб страницата й той е посочен като " водещ вложител " в нея. Според осведомени делът му е към 75%.

През лятото Sport Republic разгласи, че е постигнала дефинитивно съглашение за придобиване на надзорен дял в турския футболен клуб " Гьозтепе ". Компанията купи 70% и стана първият задграничен вложител в турския футбол. Според европейски медии сдружението е водило договаряния и за френския " Валенсиен ", а се оглеждат клубове и в Белгия, Нидерландия и Португалия. Целта е основаване на мрежа от футболни тимове в Европа по сходство на тази на Red Bull.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР