Сръбските медии препечатаха изявление на българския енергиен експерт от Центъра

...
Сръбските медии препечатаха изявление на българския енергиен експерт от Центъра
Коментари Харесай

Ако България ще спира руския газ, първо трябва да ни попита

Сръбските медии препечатаха изказване на българския енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров, който сподели в ефира на БНР, че страната му „ има право да спре преноса на съветски природен газ „ в случай че Русия заплаща за пренос в рубли ". Изявленията на специалиста бяха тиражирани от северномакедонската организация МИА и провокираха неспокойствие и в сръбската преса.

Сръбският президент Александър Вучич разяснява новината пред публицисти при визитата си в гр. Враня. Той сподели, че се надява София първо да се съветва с Белград, преди да вземе решение за прекъсване на съветския газ.

„ Тази вест от България ме удари като гръм от ясно небе, изключително тъй като беше обявена от Българската национална телевизия. Има справедлив проблем: руснаците нямат пари, в случай че им вземеш 300 милиарда в злато и всичките им долари, ти ги буташ в неплатежоспособност – по какъв начин ще могат да ти заплащат в долари? Ако заплащат в рубли, спираш газта... Очаквам някой да ни попита за нещо. Това за нас не е единствено злополучие, това е цялостна злополука за нас “, сподели Вучич.

Сръбският президент напомни, че главните доставки на газ за страната му се реализират или през Берегово и Унгария, или през България. " Знаете ли, ти от години се бориш да създадеш система, да бъдеш по-успешен. И тогава някой ще ти я унищожи за месец. Не знаеш какво да правиш, само че и не си отговорен за каквото и да е - построихме газопровод, платихме 1,5 милиарда евро “, сподели Вучич.

След диалозите сред Путин и Вучич в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 $ за 1000 кубически метра за идващите шест месеца, след което на Белград ще бъдат препоръчани условия по дълготраен контракт, който сръбският президент назова " извънреден ".

На 1 януари Газпром стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „ Турски поток “ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР