Сръбската полиция отново прояви репресия спрямо българите в Западните покрайнини.

...
Сръбската полиция отново прояви репресия спрямо българите в Западните покрайнини.
Коментари Харесай

Поредна репресия към българите в Сърбия, поводът е книга на Сугарев

Сръбската полиция още веднъж прояви принуда по отношение на българите в Западните околности. На границата е бил спрян българския публицист, стихотворец и посланик Едвин Сугарев, който е пътувал за Босилеград, където е трябвало да показа книгата си " Елегията за краището ". Това не е първи сходен случай. Книгата на Сугарев се стопира няколко пъти при опит да бъде пренесена в Сърбия. Били са обискирани и пространствата на Културно-информационния център (КИЦ) " Босилеград " в деня на Западните околности - 8 ноември. Акцията е била по разпореждане на Висшия съд от град Враня. След обиска краткотрайно са взети 23 книги на Едвин Сугарев.

Дипломатическите представителства на България в Сърбия са били известени за случилото се, само че не са съумели да направят нищо, описа за " Фокус "  78-годишният Димитър Димитров, който цялостен живот пази правата на българското малцинство в Сърбия. 

" Трябва да се върнат в първобитния строй тези хора ", разяснява Димитров по адрес на сръбските управляващи. И добави, че в действителност огромният провинен за това е българският политик.

" Какво ли не са ни създали до момента, само че те в никакъв случай не дадоха нота на сръбския дипломат да напусне България и да не се връща повече. Той защо е там? Те ни малтретират всекидневно. Предната вечер у нас отново дойдоха двама служители на реда. Бях написал два плаката за този пагубен месец ноември за България. Всяка година се разправям със сръбските управляващи за това, че желая да го отбележа този ден, аз постоянно пиша за това. Вечерта доъдоха у нас и ми подредиха да ги смъква. На този ден трябваше да бъде промоцията на книгата на Сугарев тази година. Той тръгнал към Босилеград, само че не го позволили. Преди това някак си бяхме пренесли 25 броя книги. Те ни арестуваха с книгите, 5 часа ни държаха на митницата. Казват, че не може, тази книга била неразрешена за Сърбия. За Сугарев информирахме посланика от Белград, той пристигна и още двама консули от Ниш, само че те се върнаха и отново не го пуснаха. Направихме възпоменателната вечер без него и представянето на книгата ", описа още Димитър Димитров. 

Той още един път уточни, че отговорни за всичко това, което се случва с българското малцинство в Сърбия, са българските политици, които " в никакъв случай до момента не са реагирали почтено, като политици от уважаваща себе си страна ". 

" Малтретиран съм до краен лимит, само че все пак няма да им се дам, до момента в който съм жив. Посланика би трябвало да се извика във Външно министерство и да му се покаже пътя към Калотина и да се свърши с тази тъга ", добави 78-годишният Димитър Димитров.

По случая имаше реакция от страна на страната ни.

На 9 ноември, на страницата си, Външно министерство заяви, че изключителният и пълномощен дипломат на Република Сърбия в София, Желко Йович, е бил извикан от генералния шеф " Европейски въпроси “ Йордан Първанов. Поводът е бил точно недопускането на 8 ноември 2023 година на територията на Република Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и държавник Едвин Сугарев от сръбските гранични управляващи, както и конфискуването от страна на локалните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

От българска страна е бил изразен безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш, който не е бил позволен на сръбска територия. Обвиненията към българския държавник и неговото творчество са неуместни. Неговите произведения по никакъв метод не могат да са свързани с " разпалване на междуетническа непоносимост “. Обвинения са отправени и към законно записания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите чиновници. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани дейности нямат място в актуалните българо-сръбски връзки, които желаеме да градим взаимно. От сръбския дипломат беше поискано пояснение и опрощение.

Изразено е било очакване в незабавен порядък да бъде получено копие от правосъдното решение за подхванатите дейности от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на господин Сугарев на сръбска територия.

Йордан Първанов е изразил удивление и отчаяние от обстоятелството, че горните дейности на сръбските правосъдни и полицейски органи, уронващи достолепието на господин Сугарев и чиновниците на българския КИЦ Босилеград, са осъществени в деня, когато Европейската комисия разгласи годишния Пакет разширение. Първанов подчертана, че спазването на правата на индивида и в частност обезпечаването на опция за независимост на изложение, са основни условия в процеса на европейска интеграция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР