Спрени производства и по-високи цени на стоки и услуги. Това

...
Спрени производства и по-високи цени на стоки и услуги. Това
Коментари Харесай

Кошмарът е тук! Удряме дъното след спирането на руския газ: По-високи цени, оставаме на студено

Спрени производства и по-високи цени на артикули и услуги. Това са прогнозите за резултата от спрените доставки на съветски газ, оповестява Българска национална телевизия.

Хлебопроизводството е един от секторите, които се чака да бъдат съществено наранени от прекъсването на съветските газови доставки.

„Големите хлебопроизводители работят главно, ползвайки електрическа енергия, а по-малките имат комбинирани пещи за газ и електричество. Това, което е значимо да кажем, е че при хляба не се чака каквото и да е шоково повишаване, тъй като ние сме в голяма конкуренция един с друг“, сподели Марияна Кукушева, ръководител на УС на Национален браншови съюз на хлебари и сладкари.

Не толкоз опитмистични са от хлебозаводите в Белослав – един от огромните производители в страната, където неналичието на газ ще бъде съдбовна.

„И двата хлебозавода са единствено на газ, тъй че ще се наложи да преустановим работа“, сподели Димитър Петров, търговски шеф на хлебозавода в Белослав.

Топлофикациите в страната също са сериозен консуматор на газ. И въпреки най-голямата – „Топлофикация София“ да е получила уверения, че газ ще има, терзанията остават:

„За страдание обаче информацията е, че цените за май ще бъдат по-високи, което сигурно ни тормози много“, оповестява столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Количества газ за лечебните заведения също има, само че в Стара Загора към този момент се тормозят за идващия отоплителен сезон.

„Ако обстановката към този миг не бъде решена, отоплението на огромна част от лечебните заведения в нашата страна ще бъде невъзможно“, сподели проф. Йовчо Йовчев, шеф на УМБАЛ „Проф. доктор Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Природният газ се оказва незаместим източник на сила и за други браншове:

„Замяната с електричество при нас е неприложима, вид който сме обсъждали, е да минем на различно гориво като мазут, което ценово е неизгодно, имайте поради, че нашата продукция е 70% за експорт. Вдигайки себестойността, допуска да излезем отвън пазара“, сподели Георги Жеков – притежател на компания за конфитюри.

При високи цени на природния газ, съчетани с високи цени на електрическата енергия, които не се компенсират, доста предприятия ще затворят, предвиждат от Асоциацията на индустриалния капитал.

„И това е в обстановка, в която имаме златния късмет да увеличим своя дял в скъсяването на веригите на доставки. Ние в този момент имаме златната опция промишлеността да дръпне, тъй като доста снабдители от Западна Европа търсят да реалокират доставките по-наблизо“, сподели Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Цената на тока също ще върви нагоре, съгласно прогнозите.

„Повишаване цената на тока, аз предвиждам към 500 лв. за мегават и надлежно фрапантно повишение на цената на газа. Ние ще издържим, само че стопанската система какъв брой ще издържи, какъв брой ще се свие, потребителите какви цени ще заплащат. Иначе да – ще бъдем живи, здрави, само че бедни“, сподели Валентин Николов, някогашен изпълнителен шеф на БЕХ.

Други обаче чертаят не толкоз трагичен сюжет за стопанската система ни.

„Със сигурност ще има някакво разтърсване на двете газови тържища, по този начин или другояче ликвидността там е сведена до най-малко. Вероятно ще има покачване на цената, макар че за последния месец цената на спот пазара върви надолу. Така че, почтено казано, не би трябвало да има някакви съществени увеличения“, сподели Васко Начев, енергиен специалист.

Според Васко Начев това е чисто търговски спор и в случай че България заведе дело в трибунал против дейностите на съветската страна, сигурно ще го завоюва.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР