Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана окончателно забрани на лекоатлетки

...
Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана окончателно забрани на лекоатлетки
Коментари Харесай

Жени с повече тестостерон със забрана да се състезават

Спортният трибунал (КАС) в Лозана дефинитивно забрани на лекоатлетки с нараснало количество на тестостерон да се състезават. Това стана ясно, откакто олимпийската шампионка в бягането на 800 м от Лондон 2012 и Рио 2016 Кастер Семеня загуби делото против Международната федерация (IAAF). Така отсега нататък, в случай че южноафриканката желае да се състезава в дисциплината си, ще би трябвало да взима лекарства, с които да поддържа равнището на тестостерон в тялото си в избраните равнища.

" Новите правила влизат в действие от 8 май, което значи, че в случай че Семеня и останалите състезателки в тази рубрика желаят да вземат участие на международното в Доха през септември, би трябвало да стартират да взимат медикаментите до седмица ", заяви Би Би Си. В противоположен случай може да бъдат декларирани при мъжете.

От КАС признаха, че тази регулация на ИААФ е дискриминационна, само че в решението се показва, че на база събраните доказателства сходна дискриминация е нужна и разумна за да се запази феърплеят в бягането на дълги дистанции при дамите.

Решението по случая се очакваше с огромно внимание, защото се счита, че ще има голямо влияние върху бъдещето на спорта, като начертае границата сред половете в устрема да се подсигурява почтен спорт на високо равнище.

Новото предписание касае състезателите с хиперандрогенизъм, което се свързва с наднормен брой мъжки хормони при дамите. Те би трябвало да поддържат равнища на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.

Промените касаят състезателките, които вземат участие на дистанции от 400 до 1500 м. Семеня, която в предишното се подложи на доста проби за установяване на пола, има избор да приема лекарства за ограничение на тестостерона в тялото й или в случай че желае да остане при дамите, би трябвало да премине към тичане в по-дълги дисциплини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР