Спорове в парламента заради плановете за въглищните централи и европарите.

...
Спорове в парламента заради плановете за въглищните централи и европарите.
Коментари Харесай

Спорове в парламента заради плановете за въглищните централи и европарите

Спорове в Народното събрание поради проектите за въглищните централи и европарите. Извънредна среща в Народното събрание се зае със ориста на протестиращите енергетици и миньори.

Преди минути депутатите от Българска социалистическа партия и от Има Такъв Народ окупираха парламентарната естрада и отхвърлиха да слязат от нея, тъй като упорстват в залата да се прегледа настояването им – Народното събрание да задължи държавното управление да не изпраща териториалните проекти.

Няма да има градеж на фотоволтаични паркове върху терени на мини и язовири

По-рано през днешния ден имаше и гласоподаване в пленарната зала за това дали тематиката да влезе за разискване, само че болшинството я отхвърли тази концепция. Така се стигна и до отмора.

" Много добър диалог направихме с Асен Василев, и с господин Борисов, и Делян Добрев. Това, което се случва с хората, не може да продължава. Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътешестване да се прибира и да си взема решение проблемите ", сподели Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Над 49 000 души разчитат на този бранш, показаха от партията

" До 2038-ма година централите ще работят, а който желае да напусне в този момент - 36 заплати ще му се изплатят незабавно. Гарантира го финансовият министър ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Опозицията не се съгласи с тези решения и изиска да не изпращаме на Европа териториалните проекти в този момент.

" Работниците и синдикатите са отново изолирани от някакви подмолни сделка. Парламентът не знае за такива договаряния. Ние настояваме да се резервира българската енергетика ", сподели водачът на  Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Миньорите упорстват те да работят до 2038 година, а не до 2026 година

" Делян Пеевски, който звучи като не знам представител или началник на държавното управление, сподели, че в случай че не изпратим тези проекти, губим парите. Ние ще получим тези пари, с цел да унищожаваме най-печелившата остатъчна промишленост в Българи ", разяснява водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Заради отпора на опозицията енергийната комисия се събра изключително.

Предвижда се и основаването на държавно дружество, което да следи регионите към Перник, Кюстендил и Стара Загора

" Сега всичко вършим на напред с цел да се вземат едни милиони. Ако смятате по този начин да управлявате страната по-добре си подайте оставката ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" Това, което вие оферирате, е едно следващо отсрочване, което не взема решение проблемите ", добави Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Остава блокирано придвижването на Прохода на Републиката и Подбалканския път

Министърът не пристигна, само че изпрати заместника си.

" По териториалните проекти се работи от години, необикновен прогрес не беше реализиран заради евентуално висока сензитивност на енергийния преход ", сподели зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Комисията не поддържа концепцията за отсрочване на проектите. Според ръководещите - те са в интерес на въглищните райони.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР