Спорове, остри критики и обвинения в некомпетентност прозвучаха от парламентарната

...
Спорове, остри критики и обвинения в некомпетентност прозвучаха от парламентарната
Коментари Харесай

Мнозинството създаде специален прокурор, БСП: Франкенщайн в правния свят


Спорове, остри рецензии и обвинявания в непросветеност прозвучаха от парламентарната естрада по време на дебатите към фигурата на специфичния прокурор, който ще може да проверява основния. Въпреки отпора на опозизицията, болшинството гласоподава на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се основава фигурата на прокурор, проверяващ основния прокурор.

" За " текста гласоподаваха 83 народни представители, " срещу " - 52 и " въздържали се " -5, с което параграфът бе признат.

Българска социалистическа партия назова новата дъжност – следващия Франкенщайн в правната просвета. Нека се опитаме да разберем това правно нововъведение и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето против основния прокурор и дали не е следващият Франкенщайн в правната просвета, роден от ръководещото болшинство. Дали той е кадърен да реши задачата, а която е основан. За да си отговирм, би трябвало деликатно да изследваме оферти законопроект, разяснява Филип Попов от Българска социалистическа партия.

По думите му би трябвало да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. Отговорите на тези въпроси са извънредно незадоволителни и рисуват един магистрат единствено и само прокурор, препоръчан от прокурори, и в края на мандата си се връща още веднъж при сътрудниците си прокурори, зависещ на обекта на своите следствия, предизвести социалистът.

Когато не желаят или не могат да решат даден проблем, изключително когато това касае правосъдната власт, това държавно управление потвърди следната тактичност – първо го отсрочват във времето (в случая в с следствието на основния прокурор става дума за повече от 11 години), след което предлага неуместно решение, с което си измива ръцете, казвайки – направихме каквото можахме. Това разяснява преди дебатите в Народно събрание зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Няма потребност от специфична фигура – нито в прокуратурата, нито където и да било. Има потребност да може това следствие да бъде извадено от самата прокуратура по прочут за всички правни системи метод, акцентира Зарков пред БНР, припомняйки позицията на Българска социалистическа партия. Той назова концепцията на болшинството екзотична. Целият спор основава усещане в обществото, че най-големият проблем към фигурата на основния прокурор и към дейностите и работата на прокуратурата, е това, че той не може да бъде разследван, уточни Крум Зарков.

Проблемът не идва от тези, които са стигнали до съд. Проблемът идва при тези, които в никакъв случай не стигат до там. Това е първият огромен проблем. Вторият огромен проблем е фактът, че прокуратурата в България, стъпвайки на незадоволително добре написани закони, упражнява надзор на практика над всички държавни органи, тълкувайки така наречен контрол за правда по метод, който й разрешава да се произнася по цената на водата, нуждата от изключителното състояние, работата на служители в министерств, сподели още Крум Зарков.

НФСБ отбрани предлагането на ГЕРБ и даже изясни, че в новата фигура няма нищо извънредно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР