Според The Wall Street Journal неотдавнашните размирици и блокиране на

...
Според The Wall Street Journal неотдавнашните размирици и блокиране на
Коментари Харесай

Apple иска да произвежда повече устройства в Индия и Виетнам, но отдалечаването от Китай ще е трудно

Според The Wall Street Journal неотдавнашните безредици и блокиране на обекти в Джънджоу, Китай, единствено са засилили решимостта на Apple да усили каузи на продуктите, създадени в Индия и Виетнам. Реформирането на съществуващата от десетилетия екосистема обаче няма да е елементарно, а и Китай към момента има преимущество пред най-близките си съседи, защото има статут на място за произвеждане на Apple.

Според източника, Apple е упълномощила на изпълнителите и доставчиците да развият производството отвън Китай. Особено внимание ще се обърне на развиването на пълномощия, които ще разрешат на предприятията отвън Китай да овладеят производството на нови модели и типове артикули за Apple. Засега единствено китайските предприятия от контрагентите на компанията разполагат с такива благоприятни условия, до момента в който Индия и Виетнам могат да претендират главно за производството на към този момент познати и потвърдени артикули.
-->
Един от проблемите, които биха могли да попречат на този проект, е забавянето на международната стопанска система. За да развие капацитета на нови предприятия отвън Китай, Apple би трябвало да изпрати свои експерти там, а разширението на личния състав им в изискванията на икономическа рецесия става проблематично. В дълготраен проект известният анализатор Минг-Чи Куо счита, че задачата на Apple е да усили каузи на доставките на iPhone от Индия до 40% или 45%, спрямо актуалните по-малко от 10%.

Според специалиста виетнамските снабдители на Apple ще се съсредоточат върху производството на други устройства на Apple, като преносими компютри, смарт часовници и слушалки AirPods. Според други източници сътрудниците на Apple в Индия и Виетнам може да се сблъскат със характерни проблеми, когато се пробват да пресъздадат индустриалната екосистема, която съществува в Китай. Например Виетнам банално страда от дефицит на служащи, защото при население от към 100 милиона души за страната е просто мъчно да наеме стотици хиляди служащи. Само в главните си предприятия в Джънджоу, Китай, тайванската компания Foxconn наема към 300 000 души.

Въпреки че Индия разполага с впечатляваща работна мощ, тя не може да даде на сътрудниците на Apple същата единна и предвидима политика на взаимоотношение с локалните управляващи, както Китай. Както изясняват експертите, всеки щат в Индия може да наложи свои лични условия за основаване на нови индустриални мощности от задгранични компании и те се трансформират непредсказуемо в избрани моменти. От друга страна, в Китай локалните управляващи имат удобно отношение към вложенията на тайванските производители. Само на предприятието в Джънджоу се падат 32 милиарда $ от китайския експорт през 2019 година, а на Foxconn Group се падат до 3,9% от цената на китайския експорт през 2021 година

Foxconn се пробва да се оправи с проблемите в Джънджоу, като реалокира оборудването си на 1600 км в Шънджън, където също има огромни фабрики, обслужващи ползите на Apple. Това разреши отчасти да се компенсира загубата на продуктивност във фабриките в Джънджоу. Отбелязва се, че китайските младежи към този момент не са толкоз благосклонни към концепцията да работят в такива предприятия, както преди, а за самия Китай казусът с намирането на личен състав може да стане още по-остър. Един от методите, по които Apple обмисля по какъв начин да диверсифицира рисковете, е да притегли други компании, с изключение на Foxconn, да създават артикули в КНР. Luxshare, Pegatron и Wingtech Technology биха могли да играят тази роля. Чрез разпространяване на бизнеса на изпълнителите в Китай Apple ще понижи рисковете, свързани с високата им географска централизация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР