Според споразумение от 2006 година всяка страна-членка на НАТО трябва

...
Според споразумение от 2006 година всяка страна-членка на НАТО трябва
Коментари Харесай

Не само България: Кои членки на НАТО не дават 2% от БВП за отбрана

Според съглашение от 2006 година всяка страна-членка на НАТО би трябвало да отделя най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за разноски за защита. НАТО има 31 страни членки. Основната цел на политическия и боен съюз е да улесни съдействието сред страните и да обезпечи отбрана и сигурност.

В средата на този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в Брюксел, че за първи път в историята на пакта 18 страни ще доближат задачата да отделят 2% от Брутният вътрешен продукт на страната за защита. Това буха биха били рекордни разноски з аотбрана, означи той.

Нека се върнем по-назад и да забележим кои членки на НАТО съблюдават съглашението, съгласно данни от алианса към юли 2023 година, оповестени във Visual Capitalist.

Полша е преди всичко, задминавайки даже Съединени американски щати

През предходната година едвам 11 от страните членки бяха на път да изпълнят задачата на НАТО да отделят 2% от БВП-о си за защита.

Общата картина демонстрира, че на Съединени американски щати се падат 68% от общите разноски за защита на страните от НАТО или към 860 милиарда $. Втората в тази ранглиста е Германия, в случай че се съди по сума в безусловно изражение - и въпреки всичко тя е съдействала с 10 пъти по-малко, от Съединени американски щати.

Що се отнася до това каква част от Брутният вътрешен продукт на страната обаче отива за защита, Съединени американски щати са едвам на второ място с 3,5% от Брутният вътрешен продукт. Полша води тази ранглиста с 3,9% от Брутният вътрешен продукт на страната, отишли за защита или $29,1 милиарда.
Държава Разходи за защита 2023 (% от БВП) Полша 3.9 САЩ 3.5 Гърция 3 Естония 2.7 Литва 2.5 Финландия 2.5 Румъния 2.4 Унгария 2.4 Латвия 2.3 Великобритания 2.1 Словакия 2 Франция 1.9 Черна Гора 1.9 Северна Македония 1.9 България 1.8 Хърватия 1.8 Албания 1.8 Нидерландия 1.7 Норвегия 1.7 Дания 1.7

Полша усили военните разноски през последните години, поради паниките от неустойчивостта по източната граница с Беларус.

На трето място е съседката ни Гърция, с 3% от своя Брутният вътрешен продукт за разноски за защита, следвана от Естония и Литва със надлежно 2,7% и 2,5%.
 5 обстоятелството за НАТО, които може би не знаете
5 обстоятелството за НАТО, които може би не знаете

От началото на НАТО до момента, алиансът нараства до 31 страни

Къде е България?

Излиза, че страната ни е измежду страните, които не съумяват да доближат, а какво остава и да преминат прага от 2%.

Според данните за интервала сме отдели 1,8% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. Но освен ние сме в това състояние. Значителни военни сили като Франция (1,9%), Канада (1,4%) и Германия (1,6%) попадат в тази рубрика, дружно с България.

 Bar chart showing Nato defense spending by country

източник: Visial Capitalist

На сериозния най-малко пък са страни като Люксембург - 0,7%, Белгия (1,1%), Испания (1,3%), Турция (1,3%), Словения (1,4%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР