Според седмичния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в

...
Според седмичния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в
Коментари Харесай

Как се развива динамиката на заболеваемостта и смъртността от ковид по света

Според седмичния отчет на Световната здравна организация (СЗО), оповестен в сряда, броят на новите случаи на ковид в интервала от 2 до 8 януари в световен мащаб възлиза на към 2,9 милиона. Смъртните случаи са повече от 11 000.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 1066
Това съставлява понижение на новите инфекции и на умрелите надлежно с 9 % и с 12 %, само че СЗО предизвестява, че би трябвало да се вземат поради и фактори като по-малкото проучвания и забавянето на оповестението на резултатите в доста страни по време на празничния сезон в края на годината.

През последните 28 дни (от 12 декември 2022 година до 8 януари 2023 г.) по света са регистрирани над 13,9 милиона новозаразени и над 49 000 умряли. Това съставлява нарастване надлежно с 10 и с 22 % по отношение на предходните 28 дни. 

Към 8 януари в международен мащаб са регистрирани над 659 милиона доказани случая и над 6,6 милиона смъртни случая.

На районно ниво броят на новорегистрираните случаи през отчетната седмица е намалял в пет от шестте района на СЗО. В Европейския район той е понижен с 36 %, в района на Югоизточна Азия с 27 %, в Африканския район с 23 %, в района на Северна и Южна Америка със 7 %, а в Източносредиземноморския район с един %. В Западнотихоокеанския район е регистрирано нарастване на инфекциите с един %.  

Броят на новорегистрираните смъртни случаи през последната седмица е намалял в четири района. В Африка е регистриран спад от 53 %, в Европейския район от 34, в района на Югоизточна Азия от 19 %, а в района на Северна и Южна Америка от три %.

Увеличение на смъртните случаи се следи в Източносредиземноморския район и в Западнотихоокеанския район, където броят на умрелите от ковид през последния седемдневен регистриран интервал се е нараснал надлежно с 31 и с 5 %.

На национално ниво равнище най-вече нови случаи за интервала сред 2 и 8 януари са регистрирани в Япония - 1 070 496 (или с 13 % повече по отношение на миналата седмица),  САЩ - 462 944 нови (ръст от 17 процента), Република Корея - 403 800 нови случая (спад от 12 процента), Китай - 204 609 (спад от 6 процента) и Бразилия - 145 933 (спад от 29 процента). 

Най-голям брой нови смъртни случаи са регистрирани в Бразилия - 926, Китай  - 722 и Франция  - 621. 

Навършиха се три години от оповестяването на първия смъртен случай от ковид в света 

Първият човек, за който има публични данни, че е умрял от болестта на 11 януари 2020 година, беше 61-годишен китаец, евентуално посетил пазара в Ухан, където беше открит първият случай на КОВИД-19. Тогава стартира пандемията, която промени целия свят, отбелязва немската телевизия Ен Де Ер. Оттогава насам Китай е блокиран и се пробва да сведе инфекциите до най-малко. Миналия месец страната направи внезапен поврат в политиката си за " нула коронавирус ", само че в същото време наподобява, че новите инфекции там се популяризират неудържимо. 

СЗО допуска, че Пекин към момента не е оповестил всички смъртни случаи, свързани с ковид. Според Мария ван Керхов, американски епидемиолог-инфекционист в СЗО, Китай е позволил " доста значими осведомителни пропуски ".  

В началото на тази седмица управляващите в третата по величина китайска провинция Хънан, където живеят към 88,5 милиона души, оповестиха тревожната вест, че 90 % от популацията ѝ е било инфектирано с ковид, съобщи Би Би Си. На конференцията на локалните управляващи не бе конкретизиран времевият интервал на разпространяването на въпросните инфекции, само че съгласно английската телевизия множеството случаи най-вероятно са от последните няколко седмици. 

Според китайското министерство на превоза по време на Лунната нова година, която стартира на 7 януари и продължава 40 дни, се чакат повече от два милиарда пътувания в цялата страна. Това е два пъти повече от миналогодишните пътувания и над 70 повече % от тези, регистрирани през 2019 година преди появяването на пандемията в Ухан, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това във вторник районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге съобщи, че вълната от ковид в Китай този път не е мотив за безпокойствие на остарелия континент. Това по думите му се дължи на обстоятелството, че двата разновидността на ковид, които се популяризират в Китай, към този момент се срещат и в Европа съгласно данни, предоставени от китайските здравни управляващи.   

" Споделяме общия мироглед с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, че този път не се чака сегашната вълна в Китай да окаже доста влияние върху епидемиологичната обстановка към ковид в Европа ", съобщи Клуге, представен от осведомителния портал на Организация на обединените нации news.un.org.

На този стадий рестриктивните мерки за пътувания, които някои европейски страни постановиха за пасажери, идващи от Китай, са " неоснователни ", сподели още Клуге.

Той акцентира, че защитните ограничения  трябва " да се основават на науката, да бъдат пропорционални и недискриминационни ". 

Вчера Виталий Зверев, шеф на Научноизследователския институт за ваксини и серуми " И. И. Мечников ", изрази мнението, че не е належащо да се вкарват спомагателни ограничения в Русия заради разпространяването на ковид в Китай, съобщи ТАСС.

" Имаме групов имунитет, доста хора са преболедували ковид, изключително разновидността Омикрон. Той е в страната от януари предходната година. Омикрон се трансформира, само че нищо не се случва. Не мисля, че би трябвало да се подхващат дейности ", сподели специалистът.

Най малко 10 страни в Европа, Северна Америка и Азия обявиха, че вкарват нови условия за тестване на пасажерите, които идват от Китай.

Същевременно здравните системи на страни като Англия и Франция започнаха още веднъж да се задъхват под тежестта на дефицита на личен състав и неналичието на кревати, заяви в сряда Би Би Си. Във Франция има повече лекари и доста повече медицински сестри, в сравнение с във Англия, само че френската здравна система продължава да е в рецесия.

Президентът Еманюел Макрон даде обещание да промени метода, по който се финансират лечебните заведения, и да освободи лекарите от административните им задължения, отнемащи огромна част от времето им, с цел да се постави завършек на " чувството за безкрайна рецесия " в опазването на здравето.

Натискът върху лечебните заведения и общопрактикуващите лекари в страната продължава да се усилва с тройния удар от зимни болести, предиздвикал медицинските чиновници да нарекат този месец " черния януари ".

Някои френски лечебни заведения оповестяват, че до 90 % от личния състав им е в " протестен отпуск по болест " поради изискванията, в които медиците са принудени да работят. 

Вторият по величина синдикат на здравните служащи във Франция тази седмица прикани за " неопределен митинг " след двуседмичните стачки на общопрактикуващите лекари.

В Съединени американски щати държавното управление на Джо Байдън удължи периода на оповестеното по отношение на пандемията изключително състояние до април, защото мощно заразният подвариант на Омикрон Екс Би Би 1.5 (XBB.1.5) ускорява опасенията, че тази зима страната може да се сблъска с нова вълна от хоспитализации.

Съединени американски щати възобновяват изключителното състояние на всеки 90 дни, откогато то бе оповестено за първи път през януари 2020 година от държавното управление на Доналд Тръмп.

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите Екс Би Би 1.5 към този момент съставлява към 28 % от случаите на ковид в страната, а разпространяването му в международен мащаб се усилва.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР