Според проучване, публикувано в списание Nature, гаденето и повръщането, които

...
Според проучване, публикувано в списание Nature, гаденето и повръщането, които
Коментари Харесай

Учените откриха причината за тежкото сутрешно прилошаване при бременност

Според изследване, оповестено в списание Nature, гаденето и повръщането, които постоянно дефинират първия триместър на бременността, се предизвикват най-вече от един хормон. Изследователите обявиха, че откритието може да докара до по-добро лекуване на утринното гадене, в това число на редките, животозастрашаващи случаи.


Проучването удостоверява резултатите от предходни проучвания, които сочеха хормона, наименуван GDF15. Изследователите са открили, че количеството на хормона, циркулиращ в кръвта на дамата по време на бременността, както и излагането ѝ на него преди бременността, дефинира тежестта на признаците.

Повече от две трети от бременните дами изпитват гадене и повръщане през първия триместър. А почти 2 % от дамите са приети в болница поради положение, наречено хиперемезис гравидарум, което предизвиква непрекъснато повръщане и гадене през цялата бременност. Състоянието може да докара до недохранване, загуба на тегло и дехидратация. То също по този начин усилва риска от прибързано раждане, прееклампсия и формиране на кръвни съсиреци, като заплашва живота на майката и плода. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР