Според проучване на Allianz, оповестено преди дни, през 2022 г.

...
Според проучване на Allianz, оповестено преди дни, през 2022 г.
Коментари Харесай

Хакерите са по-страшни от сривовете в бизнеса и природните бедствия

Според изследване на Allianz, оповестено преди дни, през 2022 година трите най-големи бизнес риска в международен мащаб са киберзаплахите, спирането на бизнеса и естествените бедствия. Пандемията пада от втора на четвърта позиция, защото множеството компании се усещат готови за бъдещи развития.

За България локалните специалисти дефинират пандемията, спирането на бизнес активността и макроикономическото развиване на страната като трите най-големи риска.

Киберопасностите са най-голямата паника за фирмите на световно равнище през 2022 година съгласно тазгодишното издание на Aлианц риск барометър. Заплахата от хакерски атаки за приемане на откуп, приключването на данни или огромни спирания на ИТ инфраструктурата тормозят фирмите даже повече от спиране на дейностите им, разстройствата във веригата за доставки, естествените бедствия или Covid-19 – фактори, които засегнаха мощно бизнеса през последната година.

Годишното изследване на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) включва мненията на 2650 специалисти от 89 страни и райони, в това число изпълнителни шефове, мениджъри на риска, брокери и застрахователни специалисти.

Киберинцидентите оглавяват класацията

и са посочени в 44% от отговорите. Прекъсването на бизнеса пада до второ място по отношение на миналогодишното издание с 42%, а естествените бедствия се подреждат на трето място с 25%, по отношение на шесто през 2021 година. Разпространението на пандемията пада до четвърта позиция(22%), а изменението на климата се изкачва до най-високото си до момента класиране – шесто място (17%).  

„ За множеството компании най-голямата опасност е да не могат да създават своите артикули или да дават услугите си. През 2021 година наблюдавахме невиждани разстройства, породени от разнообразни фактори, а тази година дава обещание единствено последователно облекчение на обстановката. Изграждането на резистентност против многото аргументи за спиране на бизнеса от ден на ден се трансформира в конкурентно преимущество за фирмите ", обобщава основният изпълнителен шеф на AGCS Йоахим Мюлер.

Според специалистите,

трите най-големи риска в България

са пандемията (38%), спирането на бизнес активността (33%) и макроикономическото развиване на страната (29 процента).

„ За локалния бизнес здравните проблеми, свързани с Covid-19, не престават да са най-голямата опасност за бизнеса и работната мощ и генерират рискове и разстройства във веригите за доставки. Променящата се политическа конюнктура, финансовата политика и покачването на цените са също тревожни фактори “, разяснява Йоанис Коцианос, ръководител на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг

Броят и сложността на хакерските атаки и киберпрестъпността се усилват и това е главната причина да са посочени като най-големия риск за световния бизнес. Основният мотор е

неотдавнашния скок в офанзивите за откуп,

които - съгласно 57% от интервюираните - ще са най-голямата киберзаплаха за идната година.

Последните офанзиви демонстрират тревожни трендове като тактики на „ двойно изнудване “, комбиниращи криптиране на системи с пробиви на данни; потребление на уязвимости в софтуера, които евентуално заплашват хиляди компании или засягат инфраструктурни системи. Респондентите признават нуждата от създаване на резистентност и обмисляне за справяне с евентуални спирания или новите условия на регулаторните органи, вложители и други заинтригувани страни.

Според изследването хакерските атаки са и най-големият риск за спирането на бизнеса. В година, белязана от съществени разстройства, уязвимостите в актуалните вериги за доставки и индустриални мрежи са по-очевидни от всеки път. Въздействието на

възходящата взаимозависимост на фирмите

от дигитализацията и прекосяването към отдалечена работа, също тормозят специалистите.

Природните бедствия и пандемията са другите два значими риска за спирането на бизнеса. През миналата година скокове в търсенето след локдауна се съчетаха с спиране на производството и логистиката, защото огнищата на Covid-19 в Азия затвориха заводи и предизвикаха рекордни равнища на претоварване в пристанищата за контейнерни транспорти.

Пандемията пада от втора на четвърта позиция, само че остава съществена грижа за фирмите в международен мащаб. Въпреки че рецесията с Covid-19 продължава да засенчва икономическите вероятности в доста промишлености, окуражаващо, бизнесите считат, че са се приспособили. По-голямата част от интервюираните (80%) считат, че са съответни или добре готови за бъдещи събития.

Относно риска от естествени бедствия и изменението на климата, последните години демонстрираха, че честотата и тежестта на метеорологичните феномени се усилват заради световното стопляне.

Респондентите на Aлианц Риск Барометър` 2022 са най-загрижени за метеорологичните феномени свързани с изменението на климата, причиняващи вреди на корпоративна благосъстоятелност (57%), следвани от въздействието върху спирането на бизнеса и веригата за доставки (41 на 100. Около 36% от тях искрено се тормозят от

прехода на бизнеса си към нисковъглеродна стопанска система,

а други 34% - от комплицираните регулации и от евентуалните опасности за правосъдни репресии при непредприемане на съответни дейности за справяне с климатичните промени.

Недостигът на квалифицирана работна мощ е ново попълнение в топ 10 позициите на класацията. Привличането и задържането на чиновници в никакъв случай не е било по-голямо предизвикателство, изключително за секторите инженерство, строителство, недвижими парцели, публични услуги и опазване на здравето и превоз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР