Според предварителните резултати на междинните избори в САЩ републиканците са

...
Според предварителните резултати на междинните избори в САЩ републиканците са
Коментари Харесай

Републиканците вземат Камарата, но с изненадващо малка преднина

Според предварителните резултати на междинните избори в Съединени американски щати републиканците са на път да открият надзор над Камарата на представителите. Очакванията за огромна разлика в тяхна изгода обаче бяха разрушени, а изходът от конкуренцията за Сената въобще не е явен, като към този момент двете водещи американски партии са спечелили съвсем еднакъв брой места.

Предварителните прогнози бяха за забележителна победа на републиканците, като те се надяваха на отчетливо болшинство в Камарата и на вдишване на контрола и върху Сената. На процедура се обрисува най-малък превес в долната камера на Конгреса, а лютата борба за надзор над горната продължава.

Знаково за обстановката незабавно след изборите бе излизането на президента Байдън да разяснява от Белия дом резултатите,  по време на което той изглеждаше в доста положително въодушевление и акцентира, че въпреки и окончателните цифри да не са още известни, “червената вълна не се състоя ”. Той уточни, че достижението на демократите на изборите е най-хубавото за техен президент на първи междинни избори от 40 години.


Републиканците овладяват Камарата
Конкретните прогнози на медиите имат разлики по отношение на точния брой на местата за двете партии, само че общата картина е идентична. По данни на CNN републиканците са спечелили 206 места в Камарата на представителите, а демократите – 187. Според телевизия Fox news преднината на опозиционната партия е още по-голяма – 207 против 183  места. За надзор над 435-местната долна камера на американския Конгрес са нужни 218 места. Досега демократите имаха надзор над Камарата на представителите, където държаха 220 места, против 212 за републиканците.

По данни на CNN републиканците са лишили 14 места от демократите, които на собствен ред са отмъкнали 4.
Борбата за Сената
Надпреварата за Сената е повече от оспорвана – и CNN, и Fox news дават по 49-48 места за в интерес на републиканците.

Останаха три нерешени разногласието за място в Сената. Този в Джорджия, както по всичко проличава, ще се проточи до декември, когато ще има балотаж. Действащият сенатор, демократът Рафаел Уорнък, още веднъж ще се изправи против републиканеца Хършъл Уокър, подсилен от Тръмп, на 6 декември на избори, които може да се окажат решаващи за установяване на болшинството в горната камара на Конгреса. Двамата имат по над 49 % от гласовете, само че по закон за победа в първия рунд са нужни над 50%, инак следва “преиграване на мача ”.

Рафаел Уорнък

Хършъл Уокър

В Аризона демократът Марк Кели е леко напред пред утвърждения от Тръмп собствен конкурент Блейк Мастърс. В Невада републиканецът Адам Лаксалт води пред настоящия титуляр на поста Кейтрин Кортез Масто при над 80% изпълнено броене.

Ако демократите вземат две от трите сенаторски места, ще дублират сегашната обстановка в Сената, където имат минималното преимущество. За надзор над 100-членната горна камара на Конгреса на Съединени американски щати са нужни 51 мандата. Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори. Демократите обаче на процедура имаха надзор над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидентът Камала Харис.

На междинните избори се гласуваше за 35 места в Сената и за цялостно възобновяване на състава на Камарата на представителите. Републиканците трябваше да бранят 21 кресла в горната камара на Конгреса, а демократите – 14.

Любопитно е, че преди две години, контролът върху горната камара на американския Конгрес също бе решен след балотаж в Джорджия, отбелязва Ройтерс. На изборите през ноември 2020 година се стигна до втори тур и за двете места в този щат в Дълбокия юг на Съединени американски щати. На балотажите през януари предходната година завоюваха демократите.
Скромна победа на републиканците на фона на огромните упования
Републиканците реализираха скромни победи на междинните избори, само че демократите се показаха по-добре от предстоящото, обобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че към този момент остава неразбираемо кой ще управлява Конгреса и надлежно дали президентът Джо Байдън ще може да прокарва своя дневен ред през идващите две години. Ако, както и се очакваше авансово, републиканците завоюват Камарата на представителите, въпреки и с малко болшинство, те ще могат да блокират законопроекти на Байдън и да стартират следствия против него. От друга страна, при поделен надзор върху двете камари няма да бъдат вероятни фрапантни политически промени.

Асошиейтед прес също отбелязва, че междинните избори в последна сметка не са донесли огромна победа за републиканците. Демократите демонстрираха изненадваща мощ и контролът върху Конгреса остава неразбираем, обобщава организацията.

 Три основни съревнования ще дефинират изхода от борбата да Сената

АП показва още, че акцията за изборите е била яростна и е коствала милиарди долари. На офанзиви бяха подложени даже самото разбиране за народна власт и гласуването като цивилен обред.

Избирателите в Съединени американски щати, наподобява, наказаха президента за високата инфлация, само че в това време не поддържаха задоволително републиканците поради устрема им да забранят абортите, отбелязва Ройтерс. Представители на самата Голяма остаряла партия прочее признаха, че изборите не са донесли предстоящата от тях “червена вълна ”.
Традицията
В исторически проект, опозиционната партия печели междинните избори за Конгрес, а очакванията на републиканците бяха още по-големи, поради икономическите проблеми и недоволството на доста американци от повишаването на живота.

Има всички изгледи президентските избори след две години да бъдат повтаряне на предходните. Демократът Байдън сподели в своя коментар на изборните резултати, че има намерение да се бори за втори мандат, а републиканецът Тръмп евентуално ще разгласи още след няколко дни, че ще се опита да вземе реванш за загубата си през 2020 година

За момента епубликанците са любимци на букмейкърите за президентските избори през 2024 година Една от водещите букмейкърски къщи – “Bet365 ”, прави оценка възможностите на Голямата остаряла партия да си върне Белия дом на близо 60 % (коефициент 1,61). Коефициентът за демократите е 2,30, а за самостоятелен претендент – цели 26.
Тръмп губи силата си?
Подкрепени от Тръмп претенденти обаче изгубиха някои знакови съревнования във вторник. Много медии интерпретират това като знак, че на доста американски гласоподаватели им е омръзнало от изборния и управническия безпорядък, провокиран през последните години от предходния президент, който символизира дълбоката социална и политическа поляризация в страната.



Показателно е, че главният любимец на
букмейкърите за победа на президентските избори след две години към този момент не е Тръмп, който бе с най-нисък коефициент преди изборите, а Рон Десантис. Популярният губернатор на Флорида, който трансформира до неотдавна оспорвания и обичайно основен за президентски избори южен щат във все по-стабилен републикански бастион, бе избран отново с лекост.

“Bet365 ” дава коефициент за триумф от 3,40 за Десантис против 4,50 за Тръмп. Следват Байдън (коеф. 6) и двама други демократи – вицепрезидентката Харис и губернаторът на Флорида Гавин Нюсъм (коеф. 15 и за двамата).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР