Според предварителните прогнози през 2023 г. САЩ ще добави 54,5

...
Според предварителните прогнози през 2023 г. САЩ ще добави 54,5
Коментари Харесай

Повече от половината от новите енергийни мощности в САЩ през тази година ще са от слънчева енергия

Според предварителните прогнози през 2023 година Съединени американски щати ще добави 54,5 GW нови мощности за произвеждане на електрическа енергия в енергийната си система. На слънчевата сила ще се падат 54% от този потенциал. На второ място със 17% ще бъдат системите за предпазване на сила. За първи път от 30 години насам ще бъдат пуснати в употреба две нови атомни електроцентрали.

Въпреки възходящата наклонност през последното десетилетие, добавените мощности от слънчева сила за комунални услуги през 2022 година са с 23 % по-малко, в сравнение с през 2021 година Някои от отсрочените през 2022 година планове се чака да започват през 2023 година, когато разработчиците възнамеряват да конфигурират 29,1 GW потенциал за произвеждане на сила от слънцето в Съединени американски щати, което е повече от два пъти повече от настоящия връх (13,4 GW през 2021 г.). Тексас (7,7 GW) и Калифорния (4,2 GW) са с максимален нов слънчев потенциал, който ще бъде конфигуриран през 2023 година, като дружно съставляват 41% от планувания нов слънчев потенциал.
-->
Капацитетът на системите за предпазване на сила в Съединени американски щати набъбна бързо през последните няколко години. През 2023 година той евентуално ще се удвои. Разработчиците оповестяват за проекти да прибавят 9,4 GW потенциал за предпазване към съществуващите 8,8 GW. Системите за предпазване, основани на акумулатори, се конфигурират все по-често в планове за вятърна и слънчева сила. Вятърната и слънчевата сила са непостоянни източници на произвеждане, а батериите могат да съхраняват непотребната електрическа енергия от вятърни и слънчеви източници за по-късна приложимост. През 2023 година 71% от новите акумулатори се чака да бъдат в Калифорния и Тексас - щати със забележителен потенциал от слънчева и вятърна сила.

Разработчиците възнамеряват да изградят 7,5 GW нови мощности на природен газ през 2023 година, като 83% от тях ще бъдат централи с смесен цикъл. Две от най-големите електроцентрали, захранвани с природен газ, се чака да влязат в употреба през 2023 година: 1836-мегаватовата " Гернси " в Охайо и 1214-мегаватовият електроцентрала CPV Three Rivers в Илинойс.

Планира се през 2023 година към мрежата на Съединени американски щати да бъдат добавени 6,0 GW вятърни мощности. Годишният растеж на потенциала за вятърна сила в Съединени американски щати стартира да се забавя след рекордното нарастване от над 14 GW през 2020 година и 2021 година Най-големият потенциал за вятърна сила ще бъде прибавен в Тексас през 2023 година - 2,0 GW. Единствената офшорна електроцентрала, която се чака да проработи тази година, ще бъде 130-мегаватова система в Ню Йорк, наречена South Fork Wind.

Два нови нуклеарни реактора в атомната електроцентрала Vogtle в Джорджия би трябвало да бъдат пуснати в употреба през 2023 година, няколко години по-късно от в началото плануваното. Реакторите с обща мощ 2,2 GW са първите нови нуклеарни блокове, които ще бъдат издигнати в Съединени американски щати от повече от 30 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР