Според последните прогнози на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и

...
Според последните прогнози на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и
Коментари Харесай

Очаква ли се забавяне на глобалната икономика?

Според последните прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организация за икономическо съдействие и развитие) се чака растежът да се забави до 2.7% през 2024 година след относително скромното разширение от 3% през тази година.

Като се изключи 2020 година, когато настъпи Ковид пандемията, това ще съставлява най-бавният годишен напредък от международната финансова рецесия насам.

По време на конференция във вторник Клер Ломбардели, основен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, съобщи:  

Базираната в Париж организация предизвести, че рисковете за нейната прогноза са ориентирани към намаляване, защото предходните покачвания на лихвените проценти може да окажат по-силно изразено влияние от предстоящото, а инфлацията може да се окаже устойчива, което да наложи в допълнение стягане на паричната политика. Тя дефинира усложненията на Китай като “ ” за международното произвеждане.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз означи:  

Мрачните вероятности ще бъдат предизвикателство за централните банкери, защото последствията от напъните им за битка с инфлацията не престават да се отразяват на стопанската система, а политиците се тормозят, че икономическата интензивност се задушава.

Макар че предходната седмица Европейската централна банка реализира десетото си следващо покачване на лихвените проценти, тя уточни, че пикът може би е доближат. Очаква се Федералният запас да се въздържи от по-нататъшни дейности в сряда.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предизвести да не се смекчава ситуацията, като акцентира, че в доста страни повишаването на базисните цени остава трайно високо, даже когато главните индикатори имат низходяща наклонност.  

Скокът на цените на петрола с 25% от май насам също способства за повишение на инфлацията в някои страни според от тяхната експозиция и от това дали са чисти вносители или експортьори на нефт.

Като се задълбочи в районните и националните вероятности, Организацията за икономическо сътрудничество и раз преразгледа надолу прогнозите си за растежа на еврозоната за тази и идната година, предвиждайки спад от 0.2 % в Германия през 2023 година, което я прави единствената страна от Г-20, с изключение на Аржентина, която ще изпита спад. Макар че експанзията в Съединени американски щати ще бъде по-стабилна от предходните оценки през юни, прогнозите са тя да се забави до 1.3% през 2024 година от 2.2% през 2023 година

Намаляването на прогнозите за растежа беше изключително внезапно за Китай, където се чака производството да нарасне с по-малко от 5% през идната година заради потиснатото вътрешно търсене и структурните провокации на пазара на недвижими парцели.  

Организацията за икономическо сътрудничество и раз изрече съмнение, че опциите за ефикасна политическа интервенция в Китай може да са по-ограничени спрямо предишното. Организацията предизвести държавните управления да не прибягват до спомагателни разноски за стимулиране на растежа, като вместо това посъветва поддръжката да бъде понижена, с цел да се възвърне потенциалът за бъдещи капиталови провокации и да се предотврати изострянето на инфлацията, която централните банки се стремят да управляват.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР