Според някои данни рускоезичната диаспора в света наброява 25-30 милиона

...
Според някои данни рускоезичната диаспора в света наброява 25-30 милиона
Коментари Харесай

Колко са руските емигранти по света и в кои държави живеят?

Според някои данни рускоезичната диаспора в света наброява 25-30 милиона души. Властите в Москва неведнъж са правили опити да върнат рускоезичното население в родината си, само че такива опити не водят до нищо, голямото болшинство не желаят да се връщат вкъщи, а доста от потомците на съветските емигранти към този момент не считат Русия за собствен дом.

Този голям брой съветски имигранти в други страни по света е резултат от ужасните събития, случили се в Русия при започване на ХХ век. Максималните емиграционни пикове се следят при започване на 20 век и в интервала на 90-те и и началото на 21 век, написа в материал на zen.yandex.ru.

Но в случай че приказваме за съветската диаспора, живееща в чужбина, ще би трябвало да се надигнем пред въпроса: " А кой би трябвало да се смята за руснак? ".

В края на краищата през цялата история на територията на Руската империя, Съюз на съветските социалистически републики и Руската федерация са живели представители на доста националности. И в случай че вземем първите емигранти, напуснали Русия в интервала 1900-1925 година, се оказва, че не всички техни потомци се считат за руснаци. Въпреки че от време на време се случва противоположното, потомците на първите съветски емигранти се считат за руснаци, а емигрантите от вълната от 90-те не желаят да се класифицират като руснаци, предпочитайки да се считат за пълноправни американци, германци или французи.
 Снимка 565706
Ето за какво вместо израза " съветска диаспора " постоянно се употребява изразът " рускоезична диаспора ". В същото време има спор на такова усещане, защото през 2008 година в Съединени американски щати към 3 милиона души заявяват съветския си генезис, до момента в който по това време единствено малко повече от 700 000 души са носители на съветския език измежду американците.

Следователно е належащо да се броят освен носителите на съветския език, само че и тези, които се самоопределят като руснаци.

Съединени американски щати

Освен в страните от Общността на самостоятелните страни, сега най-голямата съветска диаспора живее в Съединените щати. Към 2021 година в Съединени американски щати има съвсем 3,5 милиона души, които се разпознават като руснаци. Това е към 1% от популацията на страната. Най-големият пик на преместването в Щатите се следи по време на горбачовата Перестройка.

Най-популярните места в Съединени американски щати, където се настаняват руснаците, са Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън и Ню Йорк и по-конкретно регионът на Брайтън Бийч. За изобретателни младежи, които имат умения в ИТ сферата в Съединени американски щати, се откриват отлични благоприятни условия за реализация и живот.

Германия

Германия е хазаин на най-голямата съветска диаспора в Европа. Има повече от 1,2 милиона немски жители, които приказват съветски. В същото време, съгласно някои отчети, броят на хората с съветски корени и живеещи в Германия може да доближи до 5 милиона души. Но защото това са неофициални данни и доста от тях са потомци на съветски германци, които са живеели на територията на Руската империя, и в действителност корените на тези хора ще бъдат немски, не се слага Германия преди всичко в този лист.

Израел

Вероятно няма да е правилно да приказваме за съветската диаспора в Израел, защото всъщност всички тези жители, които след 1948 година се репатрираха в Израел от Съюз на съветските социалистически републики, а през 90-те години от Русия, са били евреи по народен генезис. И мъчно могат да се смятат за жители с съветски корени, даже не знаем дали евреите, които са родени в Съюз на съветските социалистически републики и имигрирали в Израел, се разпознават като руснаци?

Но в случай че приказваме за рускоезичното население на Израел, тогава съгласно доста изявления техният брой е повече от 1,2 милиона души. В някои израелски градове делът на рускоговорящите жители е повече от 20% (например Ашкелон, Бат Ям и Нахария), а в град Сдерот - съвсем половината от популацията.

Латвия

Въпреки че спрямо предходните упоменати страни руснаците в Латвия не са толкоз доста, а единствено към 620 000 души, като % от цялото население, това е оптималният резултат - 35%. Латвия, това е страната, от която след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики руснаците си потеглиха. Но броят на напускащите беше дребен, под 50 000 души. Според социологическия център Latvijas fakti 94,4% от жителите на страната в този момент могат да приказват съветски. Повечето от рускоговорящите жители са съсредоточени в огромните градове, също така съвсем целият огромен бизнес в Латвия се управлява от руснаци.

Канада

Към 2020 година в страната има към 500 000 рускоговорящи жители. Канада доста поддържа идването на чужденци в тяхната страна. Има доста федерални стратегии, по които доста искащи могат да се реалокират да живеят в Канада.

През 2001 година Министерството на образованието в провинция Нюфаундленд включи проучването на съветски език в просветителната стратегия на едно от междинните учебни заведения, което демонстрира повишаването на рускоезичното население в този район.

Украйна и Казахстан

Вероятно като страни с най-многоборойно съветско население би трябвало да се посочат Украйна и Казахстан, където живеят над 10 милиона руснаци. Това не е изненадващо, защото преди събитията от 90-те години териториите на тези страни са били част от Съюз на съветските социалистически републики, тъй че доста руснаци са се преместили да живеят и работят в Украйна или Казахстан.

След 2014 година на територията на Украйна живеят над 6,5 милиона руснаци. А в Казахстан, съгласно данни за 2019 година, живеят повече от 3,5 милиона души с руснаци.

Аржентина

Най-голямата съветска диаспора в Южна Америка се намира в Аржентина. Първите талази на съветски заселници към тези екзотични места се следят още през 19 век, началото е положено от съветски германци, живеещи в региона на река Волга. Но главният скок на съветската емиграция към тази страна е настъпи в постсъветския интервал.

Сега в Аржентина живеят към 300 000 руснаци. В някои градове има съветски учебни заведения, а в Choele-Choele живее колония от староверци, която е запазила националната си самоидентификация и съветските обичаи в продължение на над 100 години.

Други страни

И в много други страни също имат огромни съветски диаспори. Някъде, като да вземем за пример в Беларус, има към 800 000 руснаци, това е 8% от популацията, само че там повече от 70% от популацията употребява съветския като роден език.

В други страни това може да са дребни диаспори от няколко хиляди души или няколко десетки хиляди души. Например в Италия съветската диаспора има 35 000 души, а съветската общественост в Австрия е от към 100 000 души. В Австралия съветската диаспора наброява 65 000 души. А в Белгия - към 12 000 души.

Дали големи емиграционни талази към момента чакат Руската федерация, времето ще покаже. Но малко хора ще оспорят обстоятелството, че емиграцията постоянно е отрицателен фактор, защото най-често отпътуват млади, образовани и стимулирани хора, които биха могли да донесат доста изгоди за страната си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР