Според някои анализатори Продължаваме промяната проявила висока коалиционна култура, измисляйки

...
Според някои анализатори Продължаваме промяната проявила висока коалиционна култура, измисляйки
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Номерът с Украйна е неприложим по отношение на ветото върху РСМ



Според някои анализатори " Продължаваме промяната " показала висока съдружна просвета, измисляйки такова решение за помощта за Украйна, което да задоволи непримиримите по въпроса Българска социалистическа партия и Демократична България. Вярно е, че вследствие на формулировката, че ще предоставим военно-техническа помощ, т.е. няма да пращаме оръжия, а единствено ще правим ремонтни действия, обединението оцеля. Само че Политическа партия доста ще сбърка, в случай че реши, че сходен " маньовър ", както се показваше другарят Тодор Живков, може да проработи и в други, доста по-сложни обстановки. Такъв ход можеи да се оказа печеливш по проблема " Украйна ", само че сигурно ще бъде губещ при проблема " българското несъгласие над Скопие ". Както сочат всички социологически изследвания, голямото болшинство от българските жители са против рухването на ветото. Изследване на " Галъп ", оповестено през април, сподели, че през последните две години броят на хората, изрично нежелаещи ветото да пада, се е нараснал с 10 пунтка и към този момент е близо 70%. Логично е тези хора да бъдат извънредно гневни, в случай че това несъгласие падне. И към този момент в този случай никакви витиевати формулировки, гарнирани щедро с евроатлантическа реторика, няма да спасят ситуацията.
Вярно, министър председателят Петков непрекъснато отхвърля, че е давал някакви обещания по тематиката на Брюксел и Вашингтон. Обаче, първо, той и за други неща изрично отхвърляше, пък те след това се оказаха правилни. И, второ, нашите македонски другари не стопират да приказват даже за някакви готови към този момент документи, които били пред сключване. От жизнерадостното им говорене по тематиката на нас ни става пределно ясно, че въпросните документи надали ще съдържат нещо положително за България. И още нещо значимо има. Румен Радев оня ден сподели нещо, което ние от дълго време си знаем, само че напълно друго е, когато публично го декларира президентът на републиката. Натискът върху България да смъкна ветото е голям, сподели той. Едва ли някой в България се съмнява в това. Почти всеки ден тук идват всякакви високопоставени брюкселски служители, които ни изясняват по какъв начин трябвало да се подчиним на нареждането по тематиката.

Наистина следим една неуместна обстановка. Големите началници се държат с нас по този начин, все едно ние сме претенденти за член на Европейски Съюз, а не РСМ. Скопие не извършва базисни условия за участие в този съюз, а претенциите са към нас. В последна сметка, нещата на които държим, са повече от естествени. Искаме да се почитат правата на българите в РСМ, да се отстранен фалшификациите от учебниците им и да спрат да крадат историята ни. Извините, но Гърция изиска съседите ни да си сменят името, с цел да ги пусне в НАТО. За по-голяма отстъпка от тази не мога да се сетя. В съпоставяне със промяната на името на страната корекцията на няколко учебника сигурно не съставлява никакъв проблем. Обаче Скопие не желае да направи това. Защо? Ами тъй като счита, евентуално не без съображение, че цялата работа ще бъде свършена от Брюксел, който ще окаже напън върху България и ние ще клекнем. И може би са прави да мислят, че ще отстъпим пред този напън, като виждам държанието на някои наши високопоставени политици.

А още по-абсурдното е, че се намират и българи, които са подготвени с наслада да обслужат идеята на Скопие. Даже и всякакви организации взеха да основават в последно време. Интересното е, че измежду тези лица съвсем няма историци и езиковеди. Но пък е мощно наличието на грантови анализатори. На хора, които обезпечават препитанието си главно с работа по планове на задгранични Неправителствени организации. Разбира се, срамна работа няма, само че наподобява прекомерно необичайно да осигуряваш материалното си благоденствие, работейки против ползите на родината си. Българският народен интерес изисква да пазиме правата на сънародниците ни зад граница и да не позволяваме фалшификации на историческата истина. А апелите да махнем ветото, пък след това ще му мислим, са ориентирани точно против тези доста значими задания. Македонският политически хайлайф в този момент се държи по този начин, все едно от него зависи всичко, а в случай че създадем нелепостта да свалим ветото, с тези хора въобще няма да може да се приказва.

Силно се надявам, че тези партии в ръководещата коалиция, които доста желаят рухване на ветото, в последна сметка да осъзнаят, че едно оттегляне пред претенциите на Скопие ще има тежки последствия за личното им политическо бъдещето. Номерът с Украйна просто няма по какъв начин да мине с РСМ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР