Според новото предложение на правителството на Джорджа Мелони Италия ще

...
Според новото предложение на правителството на Джорджа Мелони Италия ще
Коментари Харесай

Правителството на Италия разрешава продажбата на оръжия на държави със съмнителна репутация, относно човешките права

Според новото предложение на държавното управление на Джорджа Мелони Италия ще може да изнася оръжия за страни, в които се водят войни, както и за страни с неприятно досие във връзка с нарушаването на правата на индивида, заобикаляйки възбраните, които понастоящем я стопират да прави това, заяви „ Евронюз “.

Дясна коалиция, ръководена от " Италиански братя " на Мелони, изготви нов закон, който, в случай че бъде признат, ще улесни страната да продава оръжия в чужбина и който ще даде на политически орган пълномощието да взема решение по кое време се ползват интернационалните забрани и ограничавания за продажбите.

Съгласно съществуващия закон 185, който датира от 1990 година, зачитането и отбраната на правата на индивида имат преимущество пред интереса от реализиране на продажба, което значи, че Италия не може да изнася оръжие, когато това нарушава интернационалните ѝ съглашения, когато става въпрос за страни във война или когато е обвързвано с страни, чиито държавни управления са виновни за съществени нарушавания на правата на индивида.

Тези нарушавания би трябвало да бъдат приети от подобаващ интернационален орган, според закона - развой, който може да бъде муден и нескончаем и който има своите явни ограничавания.

Наред с това настоящият правилник постанова редица процедури и инспекции на сдруженията, които продават и търгуват с оръжие, в това число задължението да споделят информация за осъществените продажби и техните облаги.

Политически орган, наименуван " Междуведомствен комитет за търговия с оръжие за защита " (МКТОО) - дава отговор за контрола върху вярното използване на съществуващите забрани и закони, ограничаващи износа на оръжие от страната.

Този политически орган, образуван от някои от министрите на държавното управление на Мелони, в този момент е в центъра на измененията, препоръчани в плана, препоръчан от италианското държавно управление. Според предлагането МКТОО ще придобие пълномощията да взема решение по кое време да се ползват възбраните, вместо просто да следи за тяхното използване.

Какво ще се промени с новото предложение?

Съгласно новия закон износът на противопехотни мини, касетъчни бомби и биологични и нуклеарни оръжия ще остане неразрешен, както и възбраните, наложени от Европейския съюз. Във всички останали случаи МКТОО ще може да взема решения по своя преценка по отношение на износа на оръжие, а издаването на лицензи за експорт на оръжие ще бъде ускорено.

Това значи, че органът може да реши, че на Италия е разрешено да продава оръжия на страни, в които се води война, или на властнически режими, отговорни за нарушение на правата на индивида, макар предходните забрани, които не ѝ разрешават да го прави - стига тези нарушавания да не са приети от " съответните институции ".

Важното е, че МКТОО няма да бъде заставен да преглежда информация за нарушавания на правата на индивида, получена от интернационалните органи и Неправителствени организации.

Тези промени в закона са разрешени, защото италианското законодателство по отношение на износа на оръжие датира от 1990 година - преди Европейският съюз да излезе със лични правила по въпроса - и защото общата позиция на блока по отношение на износа на оръжие от 2008 година съвсем не е била ефикасна, както се показва в изследване от 2022 година

Като се има поради, че МКТОО ще бъде образуван от членове на държавното управление на Мелони, мъчно е да се види по какъв начин те биха могли да вземат решение срещу това, което министър-председателят и нейният кабинет наподобява желаят да реализират - увеличение на износа на оръжие от Италия, в това число за страни, които биха могли да бъдат компрометирани в региона на правата на индивида и етиката.

Според Франческо Винярка от Rete Italiana Pace e Disarmo, италианска неправителствена организация, която предизвиква мира и поддържа демилитаризацията, съществуващият закон " не е този, който е попречил продажбите на оръжие в Италия. Всъщност през последните години следим растеж в размера на продажбите ".

Тогава за какво държавното управление желае да промени този закон, пита Винярка, като споделя, че желае да освободи италианската промишленост от разпоредбите, които са по-строги, в сравнение с в останалата част на Европа?

" Защото законът, въпреки и не постоянно да се ползва вярно, ни разреши - дружно с други организации - да спрем, а по-късно и да отменим продажбите на оръжие на Италия за страни като Саудитска Арабия. Така че този тип надзор би трябвало да бъде отстранен и да се даде право единствено на политическата класа да взема решения по отношение на износа на оръжие ", твърди Винярка.

Той съобщи пред, че неговата група се притеснява, че препоръчаният закон ще разреши продажбата на оръжия, която е в прорез с интернационалното филантропично право, правата на индивида и правото на Европейски Съюз, да продължи без надзор, " без да минава през Народното събрание ".

" Нашата страна беше модернист в основаването на законодателство, ограничаващо износа на оръжие, само че в този момент желаеме да се върнем обратно и да го преглеждаме като чисто стопански и политически въпрос ", добави Винярка.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР