Според неотдавнашно изявление на Международния валутен фонд (МВФ) пълната забрана

...
Според неотдавнашно изявление на Международния валутен фонд (МВФ) пълната забрана
Коментари Харесай

Забрана на криптовалутите може да не е добро решение в дългосрочен план – МВФ

Според неотдавнашно изказване на Международния валутен фонд (МВФ) цялостната възбрана на криптоактивите може да не е дейно дълготрайно решение за страните за ръководство на рисковете.

Въпреки че някои страни са избрали да забранят криптоактивите заради обвързваните с тях опасности, МВФ счита, че този метод може да не докара до мечтаните резултати в бъдеще. Вместо това организацията предложи на страните от Латинска Америка и Карибския басейн да се съсредоточат върху превъзмогването на факторите, които подтикват търсенето на криптовалути , като да вземем за пример неудовлетворените потребности на жителите от цифрови заплащания.

Освен това МВФ предложи да се работи в посока повишение на прозрачността посредством включване на транзакциите с криптоактиви в националната статистика.

Като се има поради, че рисковете, свързани с криптовалутите, варират в другите страни, МВФ предложи тактика, която има за цел да понижи тези опасности, като в същото време се възползва от евентуалните изгоди от софтуерните нововъведения, свързани с криптоактивите.

Струва си да се означи, че актуалната позиция на МВФ се разграничава от предходната им позиция по отношение на възбраните за криптоактиви.

В изказване, направено през февруари, след съвещание на изпълнителния съвет, МВФ прикани за съгласуван отговор, с цел да се отговори на опасенията по отношение на евентуалното подкопаване на световната парична система от крипто.

Макар че МВФ призна, че цялостните забрани на криптовалутите не са идеалното решение, някои шефове считат, че възбраната на криптоактивите не би трябвало да се подценява изцяло.

Според изследванията на МВФ Латинска Америка и Карибският басейн са водещи в приемането на цифрови активи. Държави като Бразилия, Аржентина, Колумбия и Еквадор са измежду първите 20 страни в света във връзка с приемането на криптовалути.

През 2021 година Ел Салвадор влезе в заглавията на вестниците, като даде на Биткойн статут на законно платежно средство. Освен това други страни в района реализират забележителен прогрес във въвеждането на цифрови валути на централните банки (CBDC), с цел да насърчат финансовото приобщаване и да понижат разноските за трансгранични заплащания, както акцентира МВФ.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР